AFP haber ajansının Brüksel mahreçli haberine göre NATO operasyonlarından sorumlu Alman komutasından gelen taleplere karşın Türkiye bu hafta sonu NATO gemilerini Türk karasularına sokmadı.

AFP'ye konuşan bir diplomatik kaynağa göre NATO gemilerinin görevine başlaması için Ankara'dan onay bekleniyor.

Türkiye ile Yunanistan arasında Ege kıta sahanlığı ve hava sahasına dair anlaşmazlıklar nedeniyle operasyonel detaylar konusunda uzlaşıda gecikme yaşanıyor.

Türk yetkililer NATO operasyonlarını yöneten Alman komutan Tuğamiral Jorg Klein'ın Ankara'ya gelmesi ve NATO gemilerinin nerede konuşlanabileceğini belirlemesini istiyor.

Diplomatik kaynak "Almanlar ve Türkler arasında görüşülen mesele şimdi bu" diye konuştu.
Diplomat ayrıca Türkiye'nin NATO gemileri tarafından denizden toplanan göçmenleri geri alma konusunda "isteksiz" olduğunu da ekledi.

NATO gemilerinin Ege Denizi'nde görev yapması Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında Ankara'da 8 Şubat tarihinde gündeme gelmişti.

NATO üyesi ülkeler ise üç gün sonra Brüksel'de yaptıkları toplantıda NATO gemilerinin Ege Denizi'nde mülteci akınıyla ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmek için görevlendirilmesi kararını aldılar.

NATO güçleri İkinci Dünya Savaşı'nda bu yana yaşanan en büyük mülteci krizini çözmek için keşif, denetleme ve gözetim yaparak Yunanistan, Türkiye ve AB'nin sınır güvenliği örgütü Frontex'e bilgi sağlayacak.

NATO'nun Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı ABD'li General Philip Breedlove, karardan sonra NATO gemilerinin 24 saat içerisinde Ege'deki görev yerlerine ulaşacağını belirtmişti. (Kaynak: BBC Türkçe)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr