TREDAŞ, Edirne Merkez Kocasinan Mahallesi'ndeki bölgede mevcut trafoların yetersiz kalması nedeniyle Dr. Sadık Ahmet Caddesi üzerindeki yeşil alana mahallinin itirazlarına rağmen trafo binası yaptı. Söz konusu alanın trafo alanı oluşturulmasına dair karar Edirne Belediye Meclisi 2016/195 sayılı kararla geçmiş bunun üzerine mahallede oturan Ada Sitesi Yöneticisi Furkan Fulya Ermin, Edirne Belediye Başkanlığı'nın kararının iptal edilmesi için Edirne Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.

Edirne Bölge İdare Mahkemesi tarafından oluşturulan 3 kişilik heyet, gerekli incelemeleri yaparak, nihai raporunu açıkladı. Trafo alanının gereklilik olduğu kadar çevre açısından birçok problemin olduğu ifade edilen raporda, "Park alanı kamuya bedelsiz terk edilmiş bir alandır. Fakat trafo alanı KOP kapsamında kamulaştırmayla temin edilecek iken park alanı üzerinde yapılan değişiklik ile bedelsiz bir tahsise konu edilmektedir. Düzenleme Ortak Payı (DOP) kapsamında temin edilmiş alan üzerindeki KOP'a (ileride kamulaştırılacak alan) konu olan tahsisi, yeşil alan standartlarını düşürücü etkide bulunmaktadır. Dosyada ne park alanına olan ihtiyaç fazlalığını gösterir bir belge ne de eş değer bir alan tahsisinin yapıldığına dair ilave bir bilgi bulunmamaktadır. Ayrıca trafo alanında görsel olarak da mekan bütünlüğünü etkileyen bir kullanım olmakla beraber konumu itibariyle yeşil alan sürekliliğini de etkileyecek bir konumdadır. Gerekli güvenlik şartları da göz önünde tutularak yer altında veya yeşil sistemin bütünlüğünü etkilemeyecek bir konumda çözümler düşünülebilir" denildi.

HALK SAĞLIĞI RAPORU DA RİSKLİ BULUNDU
Öte yandan söz konusu alan hakkında görüşü alınan Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı tarafından yapılan hava ölçümlerinin raporunda ise "Yüksek elektromanyetik alanın canlı organizmaları olumsuz etkileyeceği ve uzun süreli maruziyet halinde vücutta tedavisi imkansız hastalıklara neden olacağı bilim çevreleri tarafından ifade edilmektedir. Park içinde çocuk oyun alanlarının olması nedeniyle parkı sürekli kullanan çocukların manyetik alana mazuriyeti uzun süreli olacağı ve sağlığının etkileneceği kaçınılmazdır. Parkı yaşlıların da kullandığı göz önüne alınırsa kronik hastalıkların daha fazla görüldüğü bu dönemde elektromanyetik alanın olumsuz etkilerinin görülme ve mevcut kronik hastalıkları olumsuz etkileme olasılığı daha yüksektir" ifadelerine yer verildi.

Davacı Furkan Fulya Ermin, raporun kendileri açısından olumlu bir sonuç taşıdığını mahkemenin devam ettiğini ve hukuk mücadelesini de sürdüreceklerini belirtti. Ermin, "Ekim ayından beri trafo alanının yapılması projesini duyduğumuzdan beri uğraşıyoruz.

Burada daha önce başka bir bina vardı onu yıktırdık. Daha sonra buraya trafo alanı olacak diye çamlarımızı kestiler. Sonradan biz tekrardan bir ekim yaptık. 22 tane çamımız bu şekilde gitti. Dava sürecimiz devam ediyor. Bilirkişi raporunda burası için üstün kamu yararının olmadığı belirtiliyor. Park gibi alanlara bu binaların yapılmasının sakıncalı olduğu belirtildi. Kamu binası değiller çünkü. Sağlık yönünden de radyasyon etkisinin olduğu ve kanserojen madde yaydığına dair raporu Trakya Üniversitesi Halk Sağlığı biriminden aldık. Yeşil alanın dokusunu zamanla bozacağına dair raporlarımız var. Sağlıklı yaşamak için yaşıyoruz. Neden bu alanda yaşayayım. İnsanlar trafoların verdiği zararın farkında değiller. Davamız devam ediyor. Mücadelemiz sürecek. Sürecimiz devam edecek" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr