Orhan Kemal ölümünün 47. yılında dün Orhan Kemal İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen “Roman Armağanı” ödül töreninde anıldı. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Unutkan Ayna” adlı kitabıyla 2017 yılı 46. Orhan Kemal Roman Armağanı’nı kazanan Gürsel Korat, ödülünü oğlu Nâzım K. Öğütçü’nün elinden aldı.

Konuşmasına, “Kapadokya artık romanları yazılmamış bir Kapadokya değilse, bunda Çukurovalı iki yazar Orhan Kemal ve Yaşar Kemal’den el almış olmasının büyük payı var” diyerek başlayan Gürsel Korat;

“Fabrika çıkışlarının, hayat dolu insanların ve yaşamı seven yoksulların büyük yazarı, iyimser Orhan Kemal’i okuyup da mutsuz olunamaz. O, yaşam bilgisini sanatın diline dönüştüren bir yazardır... “Unutkan Ayna” gibi bir insanlık yıkımının hikâyesini anlatırken gülümsemeyi, ironiyi ve mutluluğu unutmadıysam, bunda onun ve edebi geçmişimizin iyimserlerinin payı büyüktür” sözleriyle Nâzım Hikmet ve Orhan Kemal’i andı.

“Edebiyat sayesinde zulümle baş etmeyi göze alırız. Edebiyat zulmün panzehiridir” diyen ve özgürlüğün, unutmayışın aynasında durduğunu ifade eden Korat ödülünü, roman tarihimiz boyunca, uyduruk gerekçelerle zulüm görmüş, hapsedilmiş, işinden atılmış ve yerinden yurdundan edilmiş bütün insanlarımıza adadı.

Cemalettin Tül’ün sunduğu Kütüphane Müdürü Süheyla Acar’ın ev sahipliğinde gerçekleşen anmada, Orhan Kemal’in yazı dünyası, edebi kişiliği oğlu Işık Öğütçü, Çimen Günay Erkol, yazarımız M.Sadık Aslankara, Özlem Güveli Türker, Aydın Ilgaz, Tahir Şilkan, Adnan Özyalçıner’in konuşmalarında dile getirildi. Efsun ise, şiirlerinden örnekler verdi. Murat Yetkin, Ezel Akay ve Nursel Duruel, Korat’ın sinemaya da uzanan kitaplarının zengin, sağlam birikim üzerinde yükselen, diğer sanatları harekete geçiren estetik yapılar olduğunu vurguladılar.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr