Şadan Maraş Öymen'in derlediği 'Duygu Asena / Orada Kadınlar Var mı?', Duygu Asena'nın 1978 - 2004 yılları arasında yazdığı 150 makale yer alıyor. Bu kitabı hazırlamasını Duygu Asena'nın kendisinden istediğini belirten Şadan Maraş Öymen, "Duygu Asena'nın yakın çalışma arkadaşı, dosta - ve hastalığının son dönemindeki tanımlamasıyla kardeşi olarak - onu, kişiliğini iyi tanıma fırsatım oldu. Ölümünün 10. yılında, dünün, bugüne nasıl da aynen yansıdığını yeni kuşaklara göstermek için Duygu Asena'nın binlerce makalesi arasından 150 tanesini seçtim. Amacım, Duygu Asena'yı belki sadece ismen bilen, bir iki romanı hakkında fikri olan, ama gerisini, yani esas önemli olan "ülkemizde kadının durumunu düzeltmeye yönelik" tek başına verdiği mücadeleyi, fikirlerini hiç bilmeyen yeni kuşağa bir nebze tanıtmaktı" diye anlatıyor kitabın çıkış noktasını. 

Ahmet Altan: Hiçbir şeyden korkmadı. Cesaretini farkına bile varamayacak kadar cesurdu. Bir hayatı, herkesin hayatını değiştirecek gibi yaşadı. Kadınlara "Siz kadınsınız" diyordu, "sizin bir bedeniniz var."

Ayşe Arman: Bir kız çocuğu olarak büyüme sancıları içinde bana bir kişi yardımcı oldu. Kulağıma kötü kız olmadığımı fısıldayan, hiç tanımadığım bir kadındı Duygu Asena. Kaderimin değişmesine neden olan insan oydu. İdolümdü.

Ayşe Kulin: Bu ülkenin kadınları ona çok şey borçludur.

Ayşe Düzkan: Bugün töre cinayetleri haber oluyorsa, dayak yiyen kadınlar karakola başvuruyorsa, genç kızlar babalarına, ağabeylerine, sevgililerine karşı seslerini yükseltebiliyorsa bunda onun payı var. 

Güngör Mengi: Toplumun kadın hareketi öncüleri ile asla buluşamaz sanılan uzaklığına, kurduğu köprülerle çare oldu. 

Prof. Dr. Türkan Saylan: Duygu Asena, Türkiye'de kadın bilinçlenmesinin önünü tek başına ve en tutucu olunan bir dönemde açan, kocaman yürekli, yaratıcı ve yapıcı bir kadındı. Yazıları, duruşu ve onuruyla milyonlarca kadına, erkeğe yol gösterdi, örnek oldu. 

 

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr