Uruguay’da, Latin Amerika’nın tamamıyla yeşil ilk okulu inşa edildi. Başkent Montevideo’dan 1 saat uzaklıkta olan ve 500 kişinin yaşadığı Jaureguiberry kasabasında hayata geçirilen projeyle geleceğin tohumları ekiliyor.

Jaureguiberry kasabasında araba lastikleri, kullanılmış cam ve plastik şişelerden inşa edilen okul “yeşil yaşam” konusunda cesur bir deney. Etkili yalıtım sistemi sayesinde kış aylarında dışarısı 7.5 dereceyken içerisi 20 derece oluyor. Okul müdürü Alicia Alvarez, “Durumumuz gayet iyi, ihtiyacımız olan elektriğin yüzde 50’sini güneş enerjisiyle sağlıyoruz. Elektriği boşa harcamamak adına ışığı biraz kıstım” dedi.

 

Mart ayında açılan Latin Amerika’nın ilk “tamamıyla yeşil okuluna” 3-12 yaş arası öğrenciler gidiyor. Okulun elektriği, ulusal elektrik şebekelerine bağlı değil. Projenin arkasında ise “çöp savaşçısı” lakaplı 70 yaşındaki ABD’li mimar Michael Reynolds var. Güneş enerjili ve geri dönüşümlü gereçlerden (toprak doldurulmuş lastikler gibi) yapılan evlere “kara gemisi” deniyor. Yaşamın, sistemden bağımsız olarak sürdürülebildiği binalara “kara gemisi biyomimarisi” adını veren Reynolds, ABD’den Şili, Arjantin ve Sierra Leone’ye dek pek çok ülkede kara gemisi inşa ederken karşılaştığı güçlükleri “İnsanlar çöpten evler yaptığımı ilk duyduklarında bana ‘geri zekâlı’ dediler, mimarlık camiası için bir utanç olduğumu düşündüm” diye anlatıyor.

Çöp üretmeyen, atıkları dönüştüren okulda çocuklar bahçede sebze meyve yetiştiriyor, sonra yetiştirdikleri ürünleri toplayıp afiyetle yiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr