Sadece Avrupa değil dünya çapında Pandora’nın kutusunu açma potansiyeline sahip yarınki Britanya’nın AB’den çıkış referandumu (Brexit) için nefesler tutuldu. Anketler başa baş yarışa işaret ederken, kayıt yaptıran seçmenlerin sayısı 46.5 milyona ulaşıp rekor kırdı. Bunların yüzde 10’u hala kararsız.

Dün ORB anketi yüzde 53 kalmayüzde 46 ayrılma, NatCen anketi 53 kalma-47 ayrılma, YouGov anketi ise 44 ayrılma-42 kalma gösterdi. “WhatUKThinks” sitesi 6 anketin ortalamasından yüzde 50-50 sonucuna ulaştı. En büyük bahis siteleri AB’de kalmanın kazanacağından yüzde 80 emindi.

Wembley’de münazara

Kampanyaya damgasını vuran ekonomi ve göçmenlerle ilgili endişeler dün gazete manşetlerine yansıdı. Kalma yanlısı Daily Mirror “Çıkarsak market faturaları yılda 580 sterlin artacak” derken, ayrılma yanlısı The Sun “Önce bizi içeri alın” manşeti altında Britanya’ya geçebilmek için Fransa’nın Calais limanını “basan” göçmenleri duyurdu. BBC, 12 bin 500 kapasiteli Wembley Arena’da münazara düzenledi. Londra’nın eski belediye başkanı Boris Johnson ayrılma, halefi Sadiq Khan kalma adına tartıştı.

‘Torunlarınızı düşünün’

Referandum vaadi sayesinde geçen yıl seçimden zaferle çıkan ama şimdi çıkış kâbusları gören Başbakan David Cameron, başbakanlık konutu önünde ağlamaklı bir konuşma yaptı. Brexit’in istihdam ve ailelerin geçimi için muazzam risk oluşturacağını savunan Cameron, “Çocuklarınız ve torunlarınızın hayallerini düşünün. Bir kere çıkarsak, dönüşü olmaz. Gelecek kuşaklar bunun sonuçlarıyla yaşar” dedi. Britanya Başbakanı Financial Times’a da “Başa baş gidiyor. Ne olacağını kimse bilmiyor” diye konuştu.

İlk referandumu 1975’te yaptılar

Britanya 1963’te Avrupa Ekonomik Topluluğu’na başvurduğunda Fransa Cumhurbaşkanı Charles DeGaulle’den veto yedi. Nihayet 1973’te üye olup bunu 1975’te referanduma sundu. Üyeliğin devamı için yüzde 67 oy çıktı.

AB’nin uyumsuzu

Üzerinde güneş batmayan imparatorlukken bugün İngiltere, İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda’dan oluşan Britanya, 60 yıldır AB’den ayrılmak için referandum düzenleyen tek üye ülke. Oy pusulaları da hazır.

Soros: Kara Çarşamba’dan beter olur

Eylül 1992’deki “Kara Çarşamba” krizinde sterline karşı bahse girip vurgun yapan milyarder George Soros, Brexit’in Kara Çarşamba’dan beterini getireceğini öne sürdü. Londra’da konuşan ve The Guardian’a yazan finans spekülatörü Soros, AB’nin reddedilmesinin büyük mali şok yaratacağını ve sterlinin hızla dibe vuracağını söyledi. Macar asıllı ABD vatandaşı milyarder “Bu devalüasyonun 15 yıl öncekinden çok daha büyük ve çok daha ağır darbe indirici olmasını bekliyorum. Perşembe çıkılırsa ertesi gün bu kez Kara Cuma yaşanır ve bunun sıradan insanlar için vahim sonuçları olur” dedi. Sterlinin 1.15 dolar ve 1 avro seviyesine gerileyeceğini öngördü. Brexit yanlısı Adalet Bakanı Michael Gove ise Soros’un bir şeyden anlamadığını ima edip “Yaratılmasını desteklediği avro istihdamı yok eden, işsizlik yaratan bir felaketmiş” dedi.

Ağır toplardan ‘gitme kal’ çağrısı

Efsane futbolcu David Beckham, Eric Cantona ile bir fotoğrafını paylaşarak AB’de kalmaya destek verdi. “Manchester United’da en iyi yıllarımı geçirdim diyen Beckham, takımın Danimarkalı kaleci Peter Schmeichel, İrlandalı Roy Keane ve Fransız Eric Cantona ile geliştiğini belirtti, Avrupa ülkelerinden takım arkadaşlarıyla birlikte Avrupa’daki takımlarda oynamanın bir ayrıcalık olduğunu söyledi.

Ünlü İtalyan modacı Giorgio Armani de “Avrupa’nın sanatçı, avangard bir parçası” dediği Britanya’ya “Kal” çağrısı yaptı. Fransa’nın Airbus, Air France-KLM, Michelin, Orange, BNP Paribas, Societe Generale, Danone gibi 34 dev şirketi, Britanya medyasında açık mektup yayımlayarak “AB’yi bırakmayın” çağrısını duyurdu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr