Türkiye’nin etin en pahalı olduğu ülkelerden biri olduğunu söyleyen Global Restoran Yatırımları Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Sarıtaş, fiyatların sürekli yükseldiğini ve son 2 haftada artışın yüzde 12’yi aştığını belirterek, “Karkas etin fiyatı 24.75 TL’den 26.50 TL’ye geldi. 19-20 TL bandında olması lazım. Türkiye, dünyanın en pahalı etini yiyor” dedi. Sarıtaş, etteki fiyat artışının diğer emtialar gibi uluslararası pazara açık olmamasına bağladı. “Ette kapalı bir piyasa var” diyen Sarıtaş, fiyat oluşumunun öyküsünü şöyle aktardı: “Konya’da yağsız hayvanın 26.5 TL kilo fiyatı var. Kemiğinden ayıklayınca yüzde 20 azalıyor ve 33 TL’ye çıkıyor. Bir perakendecinin hayatta kalabilmesi için en az yüzde 15-20 kazanması lazım. Böylece fiyat 36 TL’ye yükseliyor. Yüzde 8 KDV eklenince de 40 TL’yi aşıyor.” Sarıtaş’ın bu artışın önüne geçme formülü ithalattan yüzde 80 vergi alınması ve bu vergi ile de hayvancılığın desteklenmesi. Kasap Döner markası ile ilgili de konulşan Sarıtaş, 36 şübeye ulaştıklarını ve bunun 12’sinin kendilerini kalanının franchise olduğunu söyledi.

6 ay sonra ABD’de Emrah Sarıtaş, “2016 bitmeden toplamda 65 restorana ulaşmayı hedefliyoruz. Ciromuzu da yıl sonunda 2 kat artırarak 75 milyon TL’ye çıkaracağız. 5 yıllık planımız ise yurtiçinde 180, yurtdışında ise 60 şubeye ulaşmak” diye konuştu. Kasap Döner, 6 ay sonra ABD’de Manhattean’da ilk şubesini açıyor. Görüşmeler bitmiş. Sarıtaş, “ABD bizim için Avrupa’dan daha önemli. Oradan daha iyi yayılabiliyorsunuz. 220 metrekare bir mağaza olacak. Son dönemde İtalya, Almanya gibi ülkelerde Türk dönerine karşı yaptırımlarını gündeme getiren Sarıtaş, “Bir ülkede gelişen bir markanın başka bir ülkeye gitmesi demek oradan para çıkışı anlamına gelir. O nedenle dönerin karşısında duruyorlar. Biz de böyle davranmalıyız. Kendi değerlerimize sahip olmalıyız” dedi. Burada bir eksiğin de organize olamayışımız olduğuna dikkat çeken Sarıtaş, Türkiye’de 10’a yakın yabancı fast food markası olduğunu ancak bizde yeni yeni markalaşmaların başladığını söyledi.

Ramazanda pide fiyatları aynı olacak

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, pide fiyatlarının girdilerin artmasına karşın geçen yılki fiyatlarla aynı olmasına karar verdiklerini söyledi. Ükede ramazanda pide fiyatlarının kilogramda 6 liranın üzerinde olmayacağı konusunda uzlaştıklarını kaydeden Balcı, ekmek israfı konusunda istenilen düzeye gelinmediğini belirtti. Geçen yıl pide fiyatı 1.5 TL’ydi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr