Merkez Yıldırım İlçesi Esenevler Aile Sağlığı Merkezinde, Bursa Aile Hekimleri Derneği öncülüğünde ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ile Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) işbirliğinde düzenlenen etkinlikle kadınlara ücretsiz kanser taramaları uygulandı. Rahim ve meme kanser tedavilerinin erken teşhisle mümkün olduğunun altını çizen Aile Hekimleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Aile Hekimi Dr. Mehtap Aslan, “Dünyada iki dakikada bir rahim ağzı kanserinden bir kadın ölüyor” diyerek kadınların bu hastalıkları önemsemediğine dikkat çekti. Farkındalığı artırmak için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde böyle bir etkinlik yaptıklarını söyleyen Aslan, “Aslında kadınlarımızda kanser taraması yapılması bizim her gün yaptığımız rutin işler. Ancak halkımızın bazı konularda temel bilgilerinin olmasını istiyoruz. Rahim ağzı kanseri ve meme kanserleri önlenebilir hastalık türleri. Erken tespit edildiğinde ciddi anlamda kanserlerde gerileme olmuş. Örneğin Finlandiya’da yüzde 80 oranında rahim ağzı kanserlerinden ölüm oranları azalmış. Dünyada iki dakikada bir rahim ağzı kanserinden bir kadın ölüyor. Kadınlarımız bunun için kanser erken tarama merkezlerine gidecekler. Türkiye’nin her yerinde bu merkezler var. Aile hekimleri olarak danışmanlık hizmetlerini veriyoruz bu konularda. Tavsiyemiz en yakın sağlık danışmanı aile hekimidir. Aile hekimlerine gittiklerine doğru adreslere yönlendirilecekler. 30-60 yaş arası rahim ağzı kanseri tarama testinin yapıldığı dönemdir. 40 yaşın üzerindeki dönem ise meme kanseri için tarama testinin yapıldığı yaş dönemidir” ifadelerini kullandı.

Kadın sağlığının ne kadar kıymetli olduğunu ön plana çıkarmak için günlük olarak yaptığımız hizmetleri kadınlara 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde hatırlatmak istediklerini ifade eden Aile Hekimi Dr. Kutlu Arzu Altın Ceylan, “Kadınlarımıza evlilik danışmanlığı, gebelik öncesi üreme danışmanlığı hizmeti veriyoruz. Gebelik bittikten sonra takiplerini yapıyoruz. Aile planlamasında malzeme desteği veriyoruz. Kadınlarda meme kanseri çok ön planda. Bununla ilgili Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi ile (KETEM) anlaşma yaptık. Oraya hastalarımızı haftanın bir gününde gönderiyoruz. Orada gönderdiğimiz kadınlardan örnekler alınarak laboratuara gönderiliyor. Burada kanser taraması yaptırıyoruz. Oradaki sonuçlar bize aktarılıyor. Bizde hastalarımızı çıkan sonuçlara göre bilgilendiriyoruz” dedi.

Bu arada 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle çiçeklerle karşılanan hastalar ise daha önce meme ve rahim ağzı kanseriyle ilgili bilgilerinin olmadığını hastanedeki doktor ve hemşireler sayesinde kanser tarama testi yaptıklarını söyledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr