“Erdoğan’ın intikamı” başlıklı bir başyazı kaleme alan ABD’nin Wall Stret Journal gazetesi, darbe girişiminin ardından devletin üst kademelerinde yapılan tasfiyelerinin ülkede karışıklığın devam etmesine neden olacağını yazdı. New York Times gazetesi ise “Umalım ki bu ayaklanma onu muhalifleriyle uzlaşmaya teşvik etsin. Ancak Erdoğan’ın hareketleri bunun aksine işaret ediyor. Daha olası bir senaryo ise, bu kalkışma ve ardından bıraktığı gerilim, Türkiye’nin demokrasisi ile NATO ve bölgeye olan etkisini sabitleme gücünü riske atacak” diye yazdı.

‘Seçilmiş dikta tehlikesi’

Britanya’nın Guardian gazetesi Türkiye’de seçilmiş dikta tehlikesinin olduğuna vurgu yaparak “Erdoğan şu anda mutlak iktidara ulaşmanın -ya da ülkesine büyük zarar vermenin- eşiğinde” yorumuna yer verdi. Times gazetesi de idam cezası tartışmalarına atıfta bulunarak “Bu Batı’yla olan ilişkileri daha da sorunlu hale getirecek” diye uyardı. Financial Times “Kalkışma Türkiye’deki topluluklar arasında giderek derinleşen ayrışmayı gözler önüne serdi” yorumunu yaptı. Independent’da Patrick Cockburn, Erdoğan’ın darbe girişimini kullanarak laik Türkiye’nin son kalıntılarından kurtulmaya çalışacağını yazdı.

‘Yaşanan sivil darbe’

Almanya’nın Frankfurter Rundschau gazetesi gelişmeleri “Erdoğan’ın sahnelediği şeyin kendisi de bir darbedir: Cumhurbaşkanının sivil darbesidir. Türkiye’de siyasi ve toplumsal alanda ileri seviyedeki kutuplaşmanın ve kurumların zayıflığının bir belirtisidir. Boğazların efendisi toplumsal barış yönünde adımlar atmayı aklından bile geçirmiyor” diye yorumladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr