Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Hasan Balıkçı Onur Ödülü’ne bu yıl Cumhuriyet Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül layık görüldü. Ödül töreninde konuşan Gül, “Halktan ve elimizden alınmak istenen özgürlükler konusunda kıskanç olmamız gerekir. Düşünce ve basın alanında geriye gidişler, geriye götürme çabaları var. Bunlara karşı elbirliğiyle net olarak tavır almamız gerekiyor. Türkiye’de daha çok yapılacak iş var” dedi. Dündar adına verilen onur ödülünü de Cumhuriyet Ankara Haber Müdürü Ayşe Sayın teslim aldı.

Ödün yok

Seçici Kurul’un ödülün verilmesi gerekçesini ise “mesleklerini, gazeteciliği, halkın haber alma hakkını, kamuoyunun gerçekleri bilme hakkını savunmaları ve tutuklanmaya varan baskılara karşı mesleki değerlerinden ödün vermemeleri” olarak açıkladı.

Kendisine takdim edilen Onur Ödülü’nün ardından konuşan Gül, “Türkiye, çok uzun zamandır çatışma ve şimdi yaşamımızda hissettiğimiz katliamlar ülkesi olma durumuyla karşı karşıya. Halka yönelik bu silahlar tehlike taşıyor olabilir anlamında, halka uyarı görevini yerine getirme anlamında iyi bir haber olabilir diye düşündük” dedi.

Türkiye’de yapılan haberler nedeniyle gazetecilere karşı istenen cezaların çok yüksek olduğunu ve bunun bütün basına yönelik bir tehdit ve otosansür girişimi olduğunu belirten Gül, “Halbuki yaptığımız; işimizi iyi yapma çabası. Türkiye’de daha çok yapılacak iş var. Halktan ve elimizden alınmak istenen özgürlükler konusunda kıskanç olmamız gerekir. Teslim etmememiz gerekir. Düşünce ve basın alanında geriye gidişler, geriye götürme çabaları var. Bunlara karşı elbirliğiyle net olarak tavır almamız gerekiyor. Bir cinayetle hayatını kaybetmiş bir elektrik mühendisi adına bu ödülü almak da çok onur verici. Silivri’ye geldiniz, bizim için oksijen, hava, su gibi çok önemliydi, yalnız kalmamamız açısından. Haberlerde buluşmayı düşünüyorum. Sizin adınıza kendi işimi haberlerle sürdürmeyi düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr