Devlet Tiyatroları’nın (DT) 2016-2017 sanat sezonunun açılışını yerli yazarların yerli oyunlarıyla yapacak olması üzerine başlayan tartışma, Başbakan Binali Yıldırım’ın “müjde” diye adlandırdığı ve “Önümüzdeki sezonda tiyatro sadece yerli oyunlarla sahne açacak” şeklindeki sözleriyle yeniden alevlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yeni sanat sezonunda “yabancı oyunlarında sahneleneceğine” işaret ederken, DT yönetimi ise repertuvarın tümüne ilişkin bir açıklama yapmadı.

DT’de, genel müdürlüğün “DT perdeleri Türk tiyatrosuyla açıyor” sloganıyla yaptığı açıklama ve hemen sonrasında başlayan "yerli ve milli tiyatro” tartışması yeni bir boyut kazandı. Başbakan Binali Yıldırım da önceki gün “Önümüzdeki sezonda tiyatro sadece yerli oyunlarla sahne açacak” ifadelerini kullandı. DT, yeni sezonu “4. Murat”, "Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe”, “Felatun Bey ile Rakım Efendi”, “Sacide”, “Rumuz Goncagül”, “Huzur” gibi Türk tiyatrosunun oyunlarıyla açacak.

Tartışmaların odağında yer alan DT yönetimi yerli oyunların yanında yabancı oyunların sahneleneceğine dair bir açıklama yapmış olmasına karşın henüz repertuvarda hangi yabancı oyunların yer aldığına dair bir bilgi vermezken, tartışmalar bu kez bakanlık boyutuna taşındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri de “Başbakan Binali Yıldırım’ın önceki gün söylediği sözlerden ‘Yabancı oyunlar sahnelenmeyecek’ algısının oluşmaması gerektiğini” belirtiyor.

 

Sahneleri doldurmak zor

Türkiye’nin birçok bölgesinde sahnesi olan DT’nin “sadece yerli oyunları sahnelemesinin teknik olarak imkânı da bulunmuyor. DT’de her yıl, yerli ve yabancı yeni oyunlarla sezon açılışı gerçekleştiriliyor. Ancak yeni oyunların yanında geçmiş döneme ait repertuvarda yer alan oyunlar da sahneleniyor. Bunun en önemli nedeni ise ekonomik gerekçeler. Pek çok sahnesi olan DT’nin yeni oyunların yanında sezon boyunca diğer oyunları da ikame etmesi gerekiyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr