ABD’de başkanlık yarışının önseçim maratonunda bu kez ipi göğüsleyenler Demokrat sosyalist senatör Bernie Sanders ve Cumhuriyetçi milyarder Donald Trump oldu. 1.3 milyon nüfuslu New Hampshire eyaletindeki önseçime rekor seviyede katılım gerçekleşirken, geçen hafta Iowa’da yapılan ilk önseçimden çok farklı bir tablo belirdi.

Demokrat kanatta yüzde 93’ü sayılan oyların yüzde 60’ını kazanan Sanders, yüzde 38 oy alan rakibi eski dışişleri bakanı Hillary Clinton’a büyük fark attı. Sonucu kutlayan destekçilerine hitap eden Vermont senatörü, “zaferinin, insanların gerçek bir değişim istediğini gösterdiğini” söyledi. Iowa’da çok az farkla yendiği Sanders’i tebrik eden Clinton ise “mücadeleye devam edeceğini ve özellikle gençlerle çalışacağını” duyurdu.

 

G. Carolina farklı olacak

Kendini ‘demokrat sosyalist’ olarak tanımlayan Sanders’in, “çok beyaz ve çok liberal” olarak tanımlanan Iowa, New Hampshire ve kendi eyaleti Vermont’da başarılı olacağı tahmin ediliyordu. 74 yaşındaki senatörün, sandık çıkış anketlerinin gösterdiği üzere tüm demografik grupları kazanması ise büyük bir zafer oldu. Ancak bir sonraki ön seçimlerin yapılacağı Güney Carolina’da anketler Sanders’i Clinton’ın 37 puan gerisinde gösteriyor. Uzmanlara göre sonucu siyahi seçmenlerin tercihi belirleyecek.

Cumhuriyetçi kanatta ise “Müslümanlar ABD’ye alınmasın” gibi çıkışlarıyla nam salan Trump, anketlerdeki başarısını nihayet sandığa yansıtabildi. Iowa’da ikinci olan işadamı, New Hampshire’da yüzde 92’si sayılan oyların yüzde 35’ini kazanarak rakipleriyle arasına büyük mesafe koydu. Zafer konuşmasında da “ABD’nin dünyada yeniden kazanmaya başlamasını istediğini” söyledi. İkinciliği yüzde 16 ile Ohio Valisi John Kasich alırken, Iowa’nın birincisi Teksas Senatörü Ted Cruz yüzde 12 ile bu kez üçüncü olabildi. Cruz’u Jeb Bush ve ilk önseçimlerin üçüncüsü Marco Rubio izledi.

ABD’de 48 eyalette daha yapılacak önseçimler yazın tamamlanacak ve partiler kongrelerinde başkan adaylarını açıklayacak. 8 Kasım’da seçilecek yeni başkan, Beyaz Saray’a Ocak 2017’de taşınacak.

 

Romantik komedi hahamı Sanders

Sanders, 1988’de Susan Sarandon’ın başrolünü oynadığı ‘Aşkın Dansı’ filminde küçük bir rolde oynamış ve 1999 yapımı ‘Eski Kız Arkadaşımın Düğünü’ adlı romantik komedide beyzbol âşığı bir hahamı canlandırmış. ABD tarihinde önseçim kazanan ilk Yahudi aday adayı olan Sanders’in WPost’a “herhangi bir teşkilatlı dinde rol almadığı” demeci ateistleri umutlandırdı. Bunun üzerine Sanders “çok güçlü dini ve ruhani duyguları olmasa ABD başkanlığına aday olmayacağını” açıkladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr