Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliğini onayladı. Bu onayla birlikte haklarında 800 dosya bulunan 152 milletvekili hakkında yargılama yolu açıldı. TBMM, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’nda bulunan fezlekeler 15 gün içinde yargıya gönderilecek.

AKP’nin dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği, 20 Mayıs’ta 376 oyla TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Yasa, TBMM Başkanlığı tarafından 24 Mayıs’ta Cumhurbaşkanlığı’na sunuldu. Anayasa gereği Cumhurbaşkanı’nın 15 günlük inceleme süresinin bir görüşe göre 24 Mayıs’ta, başka bir görüşe göre de Saray’a sunulmasından bir gün sonra 25 Mayıs’ta başladığı tartışmaları yaşandı.

152 vekil, 800 dosya

yasayı dün akşam onayladı. Erdoğan’ın, inceleme süresinin sonuna kadar beklemesi kulislerde hareketliliğe neden olmuş, “Referanduma mı sunacak, veto mu edecek” sorularını akıllara getirmişti.

Erdoğan’ın onayladığı yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından, haklarında fezleke bulunan milletvekilleriyle ilgili süreç başlayacak. Anayasa değişikliğine göre, TBMM Genel Kurulu’nda yasanın kabul edildiği 20 Mayıs’a kadar TBMM, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’na sunulan 152 milletvekili hakkındaki 800 dosya, yasanın Resmi Gazete’de yayımlanmasından itibaden 15 gün içinde yargıya gönderilecek. 800 dosyaya 200’e yakın savcının bakması bekleniyor.

Tutuklama olur mu?

Savcılar, dosyalarla ilgili takipsizlik kararı verebileceği gibi iddianame hazırlayıp dava da açabilecek. Bu süreçte gözaltı ve tutuklama olup olmayacağı yargının inisiyatifinde olacak. 152 milletvekili arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de bulunuyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr