HDP’lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması konusunda en erken önümüzdeki hafta adım atmaya hazırlanan AKP yönetimi, hangi milletvekilinin dokunulmazlığının ele alınacağı, hangisinin ele alınmayacağı konusunda Anayasa Mahkemesi kararları, TBMM İçtüzüğü maddeleri ve 1980 öncesinde yürürlükte olan Cumhuriyet Senatosu İçtüzüğü’nü inceliyor

AKP yöneticileri, Cumhuriyet Senatosu İçtüzüğü’nün 140. maddesinin dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda bir kriter olabileceğini belirtiyor. Söz konusu madde, “Milletvekiline yapılan suç isnadının ciddiliği, yasama dokunulmazlığının kaldırılması isteminin siyasi ereklere dayanmadığına kanaat getirilmesi, kovuşturma konusu eylemin kamuoyundaki etkisi, üyenin şeref ve haysiyetinin korunması” dikkate alınarak milletvekili dokunulmazlığının kaldırılabileceğini düzenliyor.

Yürürlükten kaldırılmış olsa bile Anayasa Mahkemesi’nin söz konusu içtüzüğe dayanarak kararlar verdiğine dikkat çeken AKP yöneticileri, “Adalet-Anayasa Karma Komisyonu toplandığı zaman dosyaların hangilerinin ele alınacağı konusunda bir kriter ortaya koyar. Komisyon, senato içtüzüğündeki hükümlere dayanarak bir karar verebilir. Hangi dosyaların ele alınacağı konusunda hazırlık komisyonu öncesinde alt komisyon oluşturarak tüm dokunulmazlık fezlekelerini inceleyebilir. Şu anda 400’ün üzerinde fezleke var. HDP’lilerle ilgili olarak bu kriterler esas alınarak bir karar verilirse zaten ele alınacak fezleke sayısı 50’ye düşecektir” görüşünü dile getiriyor.

Tutuklama yargının işi

Dokunulmazlığı kaldırılacak milletvekilinin tutuklanmaması konusunda bir yasa değişikliğinin yapılmayacağını belirten AKP yöneticileri, “Yargı, tutuklamaya da karar verebilir, tutuksuz yargılamaya da. Yasa değişikliğiyle ayrım yapmak mümkün değil” diyor. HDP’lilerden hangilerinin dokunulmazlığı için adım atılacağı, eş başkanların bu kapsamda olup olmayacağı konusuyla ilgili parti içindeki tartışmalar sürerken hukukçu kurmaylar, “Bu konuda hukuki kriterlerle bir karar verilmeli. 4 kriteri ortaya koyarsanız, bunun içine milletvekili de girebilir, genel başkan da girebilir” diyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr