YÖK, lisansüstü eğitim ve doçentlik sınavına başvurmak isteyenlerin yabancı dil yeterlilikleri için yeni değerlendirme yöntemi olarak Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı’nı (YÖKDİL SINAVI) tanıttı. YDS sınavından ayrı olarak adayların fen ve mühendislik, sosyal ve beşeri bilimler, sağlık gibi alanlarda yabancı dil yeterliliğini belirleme amacıyla başlatılan yeni sınav, ilk kez 5 Mart’ta uygulanacak.

YÖK, akademik alanda yabancı dil yeterliliğinin belirlenmesi amacıyla uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü YÖKDİL sınavını tanıttı. Üniversitelerden gelen doktora ve doçentlik başvuru süreçlerinde dil sınavı kriterlerinin yeniden belilenmesi taleplerinin ardından harekete geçen YÖK yönetimi, mevcut Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı’nın (YDS) yanında adayın akademik alanındaki dil yeterliliğini belirlemeye yönelik olarak YÖKDİL SINAVI sürecini başlattı. Sınavın değerlendirilmesi YDS sınavında uygulandığı gibi, doktora başvuru sürecinden en az 55, doçentlik başvuru sürecinde de en az 65 olması gerekecek. Adaylar bu süreçte hem YDS hem de YÖKDİL sınavına girebilecek ve her iki sınavın da eşit geçerliliği olacak.

İlk sınav martta

Yeni uygulamada sınav sorularının hazırlanması süreci Ankara Üniversitesi, sınavın organizasyonu ve uygulanması ise Anadolu Üniversitesi tarafından yürütülecek. YÖKDİL Sınavı, ilk kez 5 Mart 2017 tarihinde tek oturumda 30 şehirde gerçekleştirilecek. Bu dönem için sadece İngilizce alanında yapılacak sınav, gelecek dönemlerde Almanca, Fransızca, Arapça olarak yılda iki kez gerçekleştirilecek. 30 Ocak’ta başvuruları alınmaya başlanacak sınavın ücreti ise 75 TL olacak.

Akademik alanda dil yeterliliği üzerinde çalışmalarına devam eden YÖK, yüzde 100 yabancı dille eğitim yapan üniversitelere ilişkin öğretim elemanları içinde yeni bir sınav planları olduğunu açıkladı.

Mevcut sistemde bu alanlarda ders verebilmek için YDS sınavından 80 almak yeterli olurken, YÖK yeni uygulama ile yabancı dilde ders anlatacak akademisyenin konuşma ve dinlemede konusundaki dil yeterliliğini de ölçecek

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr