Diyarbakır’ın Dürümlü mezrasında önceki gece PKK’lilerin kullandığı yaklaşık 15 ton bomba yüklü kamyonun patlaması sonucu en az 4 kişi öldü, 23 kişi de yaralandı. Patlamanın meydana geldiği bölgede 5 metreye 30 metre çabında bir çukur oluştu. Köylüler, yaklaşık 15 yakınlarından haber alamadıklarını belirtirken, patlamanın olduğu yerden ceset parçaları topladılar. Yenişehir ilçesinde vatandaşlar tarafından şüphelenilen ve ilçeye girişine izin verilmeyen kamyonun Dürümlü mezrasına doğru kaçarken patlatıldığı belirtildi.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesine bağlı Sarıkamış köyü Dürümlü mezrasında önceki gece saat 22.30 sıralarında şiddetli bir patlama meydana geldi. Patlama Diyarbakır kent merkezinden de hissedilirken, bölgeye çok sayıda güvenlik güçleri ile ambulanslar sevk edildi. Mezraya sevk edilen ambulanslar yaralıları Diyarbakır’daki hastanelere götürdü. Yaşanan tahribat ve dehşetin ayrıntıları, gün ağarınca ortaya çıktı. Patlamanın şiddeti ile mezraya 150 metre uzaklıktaki bölgede 5 metre derinliğinde ve 30 metre genişliğinde dev bir çukur oluşurken, çevredeki bazı evlerin de hasar gördüğü ve camların kırıldığı, duvarlarının yıkıldığı görüldü.

Vücut parçaları topladılar

Köylüler, dün sabah saatlerinden itibaren patlamanın gerçekleştiği nokta ve çevresinde bazı vücut uzuvlarını toplayıp yetkililere teslim ederken, bazı yakınlarından da haber alamadıklarını ve bunların sayılarının yaklaşık 15 olduğunu jandarmaya bildirdiler. Resmi kaynaklara göre, şimdiye kadar vücut bütünlüğü bozulmamış 4 ceset bulunurken, olayda 23 kişinin de yaralandığı belirtildi. Köydeki incelemeler ve çalışmalar sürerken, köyde önceki geceden beri elektrik enerjisi verilemedi.

Köylüler takip etti

Alınan bilgiye göre, kamyon önce Yenişehir İlçesi Tanışık Mahallesi’ne gitti. Burada köylülerin şüphelenmesi üzerine kamyonda bulunan PKK’liler ile Tanışık Mahallesi’ndeki vatandaşlar arasında tartışma çıktı. Tartışma sırasında köylüler PKK’lileri köylerine girmesini engelledikten sonra, kamyon Sur İlçesi Dürümlü Mezrasıâna doğru kaçtı. Bunun üzerine Tanışık Mahallesi’nde yaşayan köylüler de kaçan şüpheli aracı takibe aldı. Yetkililer, bu sırada kaçamayacaklarını anlayan PKK’lilerin patlayıcı madde yüklü kamyonu Dürümlü Mezrası girişinde patlattığını belirtti.

Nakil iddiası

Yetkililer olay yerinde yapılan ilk incelemede kamyon içinde yaklaşık 15 ton patlayıcının bulunduğunu değerlendirdiklerini söyledi. Bu kadar büyük miktardaki patlayıcının birden fazla eylemde kullanılmak üzere bir yerden bir yere nakledilirken olayın gerçekleştiği de değerlendiriliyor.

Bingöl’de çalındı

Diyarbakır valiiği’nden yapılan açıklamada ise “Olay yerinde yapılan ilk incelemede, patlayıcı yüklü kamyonun Bingöl ili Genç İlçesi Döşekkaya Köyü bölgesinde yol çalışması yapan bir firmaya ait olduğu ve 9 Mayıs 2016 tarihinde gasp edildiği tespit edilmiştir”


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr