Müsteşarlığa Ümit Yalçın’ın atanmasının ardından personelden sorumlu Müsteşar Yardımcılığı’na Büyükelçi Cihad Erginay, zorlu Ortadoğu coğrafyasının başına ise Sedat Önal getirildi. Türkiye’nin AB ile geleceğinde kritik önem taşıyan dönemde Avrupa ile ilişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcılığı’nı Mehmet Kemal Bozay üstlenirken ekonomik işlerin başına ise Murat Ateş getirildi.

Siyasi İşler’den sorumlu Müsteşar Yardımcılığı’na ise Pretoria Büyükelçisi Kaan Esener oturdu. Müsteşar yardımcılarından sadece Ahmet Muhtar Gün koltuğunu korudu. Henüz vekâleten koltuklarına oturan yeni 5 Müsteşar Yardımcısı’nın ardından 15 Temmuz kalkışması nedeniyle Dışişleri’nde aylardır ertelenen iç kararnamenin de çıkması bekleniyor. İşte Dışişleri’nin yeni isimlerinin profilleri:

Bozay, yıllar önce ‘kariyer vaat eden’ bir isim olarak biliniyordu. Şimdi Brüksel ile inişli çıkışlı ilişkilerin yönetiminde görev alacak. 15 Temmuz kalkışmasının ardından Bakanlık’ta başta sınav sistemi ve personel atama yöntemlerinde yeni kriterler devreye girerken, bu yeni dönemin şekillenmesinden artık Erginay sorumlu olacak. Ortadoğu gibi zorlu bir coğrafyada başta Suriye sorunu olmak üzere direksiyonun başına geçen Önal, aslında Suriye içsavaşının başladığı dönemde de bu dairede görev yapıyordu. Önal bakanlıkta sessiz güç olarak biliniyor. Avrupa Konseyi ve insan hakları alanında yıllarca görev yapan Esener Türkiye’nin insan hakları alanında sık sık eleştirilerle karşılaştığı bir dönemde Ankara’nın savunmasının yapı taşlarını oluşturacak. Ekonomiden Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevine gelen Ateş ise Myanmar Büyükelçisi olarak görev yaptı

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr