Türkiye- Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5'inci Toplantısı için Antalya'nın Alanya İlçesi'nde bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. İki isim görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

"Çok ciddi bölgesel konular var Suriye ile ilgili. Kanın durması lazım. Sorunların çözülmesi lazım. İnsani yardımın sürekliliğini temin etmemiz lazım" diyen Lavrov, görüşmelerde Kafkaslar'daki konuların da ele alındığı bilgisini verdi. AGİT ve BM ile çalışmaların devam edeceğini söyleyen Lavrov, "Türkiye, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine stratejik yatırım statüsü verileceğini teyit etti" diye konuştu.

DIŞİŞLERİ: LAVROV'UN SÖZLERİ YANLIŞ ÇEVRİLDİ

Lavrov'a geçtiğimiz günlerde Türk askerine Suriye'de düzenlenen saldırı da soruldu. Lavrov'un sözleri simultane çeviri sırasında "Rusya olarak, Türk askerine saldırı ile ilgimiz yoktur. Bu, Suriye tarafından yapılan bir saldırıdır. Biz terörle mücadeleye konsantre olduk" şeklinde tercüme edildi.

Dışişleri Bakanlığı kaynakları bu sözler üzerine bir açıklama yaptı. Bakanlıktan bir kaynak, "Lavrov'un çevirisinde hata oldu, Lavrov 'El Bab saldırısını ne Rusya ne Suriye rejimi yapmıştır' dedi" şeklinde konuştu.

Lavrov'a Suriye'de TSK'ye yapılan saldırı soruldu - VİDEO

ERDOĞAN'IN ESAD İLE İLGİLİ SÖZLERİ SORULDU

Basın toplantısında iki isime Erdoğan'ın "Esad'ı devirmek için Suriye'deyiz" sözleri soruldu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun soruya verdiği yanıt şöyle:

- Terör örgütleriyle mücadele ediyoruz ama siyasi bir çözüm olmazsa Suriye'nin milli birliği, toprak bütünlüğü sağlanmazsa bugün DAEŞ'i temizlerisiniz yarın başka bir örgüt çıkar. Bataklığı kurutmamız lazım. Bunun en iyi yolu siyasi çözümdür. Karşılıklı güven artırıcı adımların atılması lazım. Cumhurbaşkanımızın Esad konusundaki görüşü belli. Esad'ın 600 bin insanın öldürülmesinden sorumlu olduğunu biliyoruz. Rusya ile farklı düşünebiliriz, bu doğaldır. Siyasi dönüşüm konusunda Rusya ile hemfikiriz. Türkiye olarak Suriye'nin birliğine ve toprak bütünlüğüne çok önem veriyoruz. Bizim, topraklarda gözümüz yok. Bazı ülkelerle işbirliğimiz var. Rusya ile yakın işbirliğimiz, liderlerimizin vizyonu bizi bu sonuca ulaştıracaktır.

Lavrov'un aynı soruya verdiği yanıt ise şöyle:

- Birkaç gün içinde üç defa telefon görüşmesi yaptılar. Anlaşmalar üzerinden devam ediyorlar. Şahsi görüşmelerinde konuşulanlar çerçevesinde işbirliğimiz devam ediyor. Erdoğan'ın beyanlarıyla ilgili; biz Moskova olarak sadece ve sadece anlaşmalarımız çerçevesinde işbirliğine devam edeceğiz. Suriye de buna dahil. Suriye'ye barış getirme amacıyla işbirliğine devam edeceğiz. Rusya ve Türkiye'nin işbirliği, barışın gelmesine ivme kazandıracaktır. Sayın bakanın da söylediği gibi şu anda bir duraklama var. Uluslararası kuruluşların, grupların bu konuyu hızlandırmaları lazım.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr