Bursa Renault’ta işten atılan ve onlara destek destek veren bir grup işçiye polis müdahale etti. İşten atmalara ve saldırılara karşı hakları için direnen 22 Renault işçisi hakkında savcılık tarafından tutuklama talep edildi.

Sol'da yer alan habere göre; işçiler nöbetçi mahkemeye çıkarılacak.

Bursa Renault fabrikasında, dün 24/8 ve ardından 08/16 vardiyalarında çalışan işçilerin vardiyaları iptal edilerek, üretim fiili olarak işveren tarafından durdurulmuş, 10 işçi işten atılmıştı.

Renault işçilerine polis müdahalesi

Renault'ta işçiler SMS ile çıkarılıyor

Bursa'da Oyak Renault Fabirkası'nda işçi çıkarmaları sürüyor. İşten çıkarılanlara SMS ile bilgi verildi. Çalışanlardan Fatih Çetin'e gönderilen SMS'te “01.03.2016 tarihinde, 08.00-16.00 vardiyasındaki hukuka aykırı eylemleriniz nedeniyle iş akdinizin haklı nedenlerle derhal feshine karar verilmiştir. Ayrıca yazılı ihbar gönderilmektedir.” denildi.

SMS mesajının kaç işçiye gönderildiği henüz bilinmezken işten çıkarılan Fatih Çetin, şunları söyledi: “Sabah 08.00 vardiyasında fabrikadaydık. Dün işten çıkarılan 10 arkadaşımızın geri alınması için destek verdik. O sebeple çalışmadık, içeride bekledik. Fabrika yönetimi 10 dakika bir anons yaparak fabrikayı terk edin dedi. Bizde çıkmadık. 13.00 dışarı çıktık, biraz sonrada cep telefonuma mesaj geldi ‘iş akdiniz feshedilmiştir’ diye. Kanunsuzluk deniyor ama biz kanuna aykırı bir şey yapmadık arkadaşlarımızın işe alınmasını istedik.”

Oyak Renault'ta üretim durdu, işten çıkarmalar başladı

Disk'ten açıklama

DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu Renault işçileriyle ilgili açıklama yaptı. Bursa’da DİSK’e üye işçilerin göz altına alındığını ifade eden Çerkezoğlu, “24 arkadaşımız şube yöneticileri, sendika yöneticileri de dahil olmak üzere hala sorgulamalar ve soruşturmalar devam etmektedir. Bu saldırıların tesadüf olmadığının hepimiz bilincindeyiz. Bu saldırılar işçileri devlet ve işveren güdümündeki sarı sendikalara mahkum etmeyi amaçlamaktadır. Yıllardır 12 Eylül düzeniyle var edilen Türkiye’nin doğrudan darbe hukukuyla kurulmuş ve büyütülmüş sendikası Türk Metal’in ve Metal İş kolundaki işçileri yıllardır boyunduruğu altında tutan sarı sendika düzenini korumak için bugün açıkça işverenler hükümet ve sarı sendika eliyle metal işçilerine, Birleşik Metal İş sendikamıza ve DİSK’e yönelik bu baskılar şekillenmiştir. Bu saldırılar sadece Renault işçisine değil sendikal haklarımıza, DİSK’e Türkiye işçi sınıfına yapılmış bir saldırıdır. İşçilere saldıran sermaye koalisyonunun tüm uzantılarına yanıtı Türkiye işçi sınıfı verecektir. Atılan işçiler geri alınsın, Renault işçileri yalnız değildir. İnadına Sendika, inadına birleşik Metal İş, inadına DİSK diyoruz.” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr