Uluslararası Hrant Dink Ödülü’nün sekizincisi, Dink’in doğum günü olan 15 Eylül’ün bu yıl Kurban Bayramı’na denk gelmesi nedeniyle, dün akşam yapılan törenle sahiplerini buldu. Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen tören Mehmet Erdem’in Âşık Mahzuni Şerif’in “Han Sarhoş Hancı Sarhoş” adlı eserini seslendirmesiyle başladı. Ardından Uluslararası Hrant Dink Ödülü Komitesi Başkanı Ahmet İnsel “şiddetten arınmış, özgür bir dünya ve Türkiye için uğraşanları selamladığı” açılış konuşmasını yaptı. Ece Dizdar’ın sunduğu gece Bajar grubu ve İstanbul Oryantal Mozaik Korosu’nun performansıyla devam etti. Ödülün sahipleri ise gecenin sonunda açıklandı.

Birçok hayatı değiştirdi

Ülkesi Malavi’de erken yaşta evliliklere neden olan ekonomik sıkıntıları aşmak için çabalayarak yoksul ailelerin kız çocuklarının okul masrafları içinden fon yaratılmasını sağlayan, çocukların okul hayatıyla bağlarını güçlendirmeye dönük girişimleri teşvik edene verdiği güçlü mücadeleyle birçok gencin hayatını değiştiren Theresa Kaçindamoto, ödülünü jüri üyelerinden düşünür Michel Marian ve KAOS GL adına Yıldız Tar’in elinden aldı.

2016 Hrant Dink Ödülleri’nin diğer kazananı, tarafsızlığı, insan hakları konusundaki duyarlılığı, her türlü şiddet yöntemine karşı duruşuyla bölgede bir rol modeli oluşturan, insan hakları ihlallerinin etkili bir şekilde soruşturulması için çabalayan, davaların zamanaşımına uğramaması ve suçların cezasız kalmaması için kararlılıkla mücadele eden, ödediği onca bedele rağmen savaş zamanında barış dilini kurmayı başardığı ve barış ısrarından hiç vazgeçmediği için Diyarbakır Barosu oldu. Ödülü Diyarbakır Barosu adına Ahmet Özmen, jüri üyeleri Murathan Mungan ve Rakel Dink’ten aldı.

Özmen konuşmasında bir buçuk yıldır Şırnak, Sur, Silvan, Cizre, İdil, Yüksekova ve Nusaybin’de yaşanan çatışma sürecinde temel hak ve özgürlüklerin ihlal edildiğini, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında OHAL ilan edilerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin askıya alındığını belirtti. Özmen, 28 Kasım 2015’te Sur ilçesindeki tarihi dört ayaklı minare önünde yaptığı basın açıklamasının ardından çıkan çatışmada öldürülen Tahir Elçi’yi anarak sürdürdüğü konuşmasını, Tahir Elçi ve Hrant Dink’in bizlere bıraktığı mirası korumanın tek yolunun barış istemek ve barışın tesisi için ses yükseltmek olduğunu vurgulayarak sonlandırdı.

Hrant Dink Ödülü’nün verildiği gecenin sonunda jüri üyeleri ve Tahir Elçi’yi temsilen Türkan Elçi, Rakel Dink ve ödül sahipleri sahneye çıktı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr