Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink Cinayeti'ne ilişkin tutuksuz sanık dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir savunmasının ardından çapraz sorgusu yapıldı. Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar, cinayet davasına ilişkin 150 klasör bulunduğunu ve ilk 50 klasörün okunması durumunda Dink'in öldürüleceğinin anlaşılacağını belirterek, Sanık Demir'e şu soruyu yöneltti? "Klasörlerde, Dink'in o dönemlerde, o atmosferde ciddi ölüm tehditi aldığı belli. Trabzon'da görev yaptığınız dönemde size belgeler getiriliyor. Klasörlerde kronolojik sıraya giderseniz dosya zaten bağırıyor. Diyor ki, 'Bu adam ölecek'. Fiziki takip, yazışma belgeleri var. 'Tedbir alın' deniyor. Roman gibi okusanız, son sayfaya gelmeden, ilk 50 sayfada ne olacağı, Hrant Dink'in öldürüleceği belli. Kişisel olarak soracağım. Senin düşüncene göre bu işin sorumluları kim? Kendi düşünceme göre 3 perde gibi geliyor. Cinayeti fiili olarak işleyenler zaten yargılandılar. Bir perdesi de emniyet ayağı. Bir de jandarma boyutu var. Onun da davası geldiği zaman daha sağlıklı bakılacak. Bütün boyutlarıyla bakıldığında herkesin söyleyeceği farklı şeyler ortaya çıkabilir. Bu üç boyut bir araya getirilip bakılacak. Sen Trabzon'da amir olarak görev yapan kişisin ne diyorsun?" diye sordu.

Dink Cinayeti soruşturmasında 5 tutuklama talebi
 
"BU İŞ ZAMAN İÇİNDE ÇÖZÜLECEK"

Sanık Demir, "Emniyetin iç kavgasına dönüştü bu iş. Söylenmesi lazım.  Tarla meselesine döndü bu iş. Müdahil avukatlarından özür diliyorum ama kimsenin katil matil aradığı yok bu benim fikrim. Olayın çözülmesini istiyorum. Bu iş zaman içinde çözülecek, bu kişi biz değiliz" diye cevap verdi.
 
"İSTANBUL'DA HEDEF OLMUŞ BİR KİŞİYLE İLGİLİ, 'RİSK' DENİLSE BİLE, BİRİLERİNİN KORUMA YAZMASI GEREKMİYOR MU?"     

Mahkeme Başkanı Canel Rüzgar,  "Nasıl çözülecek? Döneminizde rapor yazılıyor, 'Dink öldürülecek' diye. Şubat ayında yazılan raporda, ciddi bir olay olduğunu fark ettiniz. Bu adam İstanbul'da ölüm atmosferinde davaları olan, duruşmalara katılan bir adam. Nisan'dan öldürüleceği Ocak ayına kadar 7 ay geçiyor. Bu dönemde Trabzon istihbarat şube müdürlüğü olarak ne yaptınız?" diye tekrar sordu. Sanık Demir ise "Telefon trafiği var. Telefon dinleme işlemi devam ediyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu'nun 78. sayfasında, 'Yasin Hayal ve Ercan Tuncel'in, Ogün Samast ile telefon irtibatına rastlanmadığı' belirtiliyor. Devam eden süreçte yeni bilgi yok. Hrant Dink tanınmış bir isim. İkamet ettiği yer İstanbul.  İstanbul'da hedef olmuş bir kişiyle ilgili, 'risk' denilse bile, birilerinin koruma yazması gerekmiyor mu?" dedi.
 
DURUŞMA YARINA ERTELENDİ

Üye hakimin "Erhan Tuncel'in yardımcı istihbarat elemanlığından çıkarılmasını istediğinizde ne tür tedbirler geliştirdiniz?" şeklindeki soruya Demir,  Yasin Hayal ve Erhan Tuncel telefonlarının dinlenmeye devam edildiğini söyledi. Ercan Demir'in savunmasının alınmasına ara veren mahkeme heyeti, duruşmayı yarın saat 10.00'a erteledi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr