İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada, tutuklu sanık eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek ve cinayetin faili Ogün Samast, Osman Gülbel, Ali Poyraz, Tamer Bülent Demirel katıldı. Mülkiye Başmüfettişleri Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç ile C Şube Müdürlüğü görevlisi Hamdi Egbatan ile Özkan Mumcu da duruşmaya tutuldukları cezaevinden SEGBİS aracılığıyla görüntülü ve sesli olarak katıldı. Duruşmada ilk olarak Tamer Bülent Demirel’in sorgusu yapıldı.

Demirel ifadesinde, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini belirterek, “İddianame incelendiğinde bu suçlamaların degerlendirmelerden ibaret olduğunu ve delile dayanmadığını görüyorum” dedi. Dink’in öldürüleceğine ilişkin istihbaratın yazılı olduğu F4 raporu üzerine “istanbula yazılmayan husus varsa görüşelim” diye not aldığını kaydeden Demirel, “Sadece istihbarat Daire Başkanlığı’na yazıldığı için not aldım. Trabzon’un İstanbul’a iletip iletmediğini kontrol etmek amaçlıydı. Koruma konusu ise Trabzon ve İstanbul’u ilgilendiriyor diye düşündüm Koruma konusu ilgili ilin görevidir.

İstihbarat Daire Başkanlığı arşivine de girilmiş. Evrakın yok edilmesi gibi bir durum da yok” dedi. Demirel, Dink’in öldürüleceğine ilişkin iki ayrı istihbarat notu arasında bir fark göremediğini ifade ederek, “Hedef şahıslar için dergilerden bakıyoruz. Terör örgütlerinin hedef gösterdiği şahısları hedef şahıslar programına yazıyoruz” dedi.

Çapraz sorgu sırasında mahkeme başkanının “Dink’e karşı ses getirici eylem ve ne pahasına olursa olsun öldürüleceğine dair iki ayrı rapor arasında fark gördünüz mü” diye sorduğu Demirel, “Savcı bey gösterince fark ettim. Meslekte kafamızda yer etmiş bir bakış açısı var. Odaklandığımız Yasin Hayal’in kendisi. Mesela benim kafamda ‘Agos gazetesine bomba atabilir’ diye geldi. Bu konuda mahir birisi” diye yanıt verdi. Mahkeme Başkanı, Demirel’e raporla ilgili üstlerine bilgi verip vermediğini sordu. Demirel, “Bilgi verip vermediğimi hatırlamıyorum. Ama evrakın üzerine gerekli talimatları yazmışım” diye yanıt verdi. Ali Poyraz ise ifadesinde, 2007 yılında yeni bürolar kurulduğunu hatırladığını söyleyerek, “C-5 büro gizli değildir, legal bir bürodur” dedi. Poyraz, Hrant Dink’in ismini ilk kez öldürüldüğünde duyduğunu aktararak, “Hatta televizyonda bu olayı duyunca ‘Agos ne’ diye sordum.

Müfettişler benim büroda çalışmaya yeni başladığımı öğrenince bir daha bir şey sormadılar. Hiçbir bilgisi olmayan biri olarak nasıl görevi kötüye kullanabilirim? 20 yıl terör örgütleriyle mücadele etmiş bir kişiye bu suçlamalar ölümden beterdir” ifadelerini kullandı. Dava kapsamında bugün C Şube yetkilisi Osman Gülbel’in ifadesi alınacak

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr