D İstanbul Bürosu Haber Şefi Zuhal Atlan, 2 yıl kadar çalıştığı ana akım medyanın Roboski Katliamı’nı vermemesi üzerine D’da çalışmaya başladığını söyledi. Atlan, şöyle devam etti: “Ben gazeteciliği ana akım medyada öğrenmedim, D’da öğrendim. D’da haber yapmayı öğrenmenin yanında, dayanışmayı öğreniyor insan. Bürolarımızda mutfağımız var. Yemeğimizi, çayımızı kendimiz yapıyoruz. Tüm işler hep beraber yapılıyor. Dayanışma duygusu ise her zaman ön planda.”

Kapatılma kararının ardından Taksim’de bulunan bürolarında buluştuklarını anlatan Atlan, “Kaygılı bekleyişten ziyade işimizi nasıl yapmaya çalışacağımızı konuştuk. İşlerin aksamamasını konuştuk. Gerçekleri yazma aşkımızı öldüremeyeceklerini konuştuk. Gazeteciler bugün kapatılma kararlarına karşı susarlarsa, yarın onların başına da geleceğini bilmelidirler. Sahip çıkılmazsa, bu ateş onları da yakacak” dedi.

‘Umudumuzu yitirmedik’

Ajansta muhabir olarak 5. yılını tamamlayan Yasin Kobulan ise D’nın bir yaşam alanı, mücadele alanı olduğunu söyledi. Kobulan, “Zaman zaman arkadaşlarımızla, ‘Ana akım medyaya gidersek nasıl haber yapacağız’ diye konuşuyoruz. Bizler ana akım medyada yapamayız. Egemenlerinin dilini kullanamayız” dedi. Çalıştığı ajansın kapatılmasının üzücü olduğunu vurgulayan Kobulan, umudunun yok olmadığını da kaydetti. Ajansın mekanının, isminin değişebileceğini ama yapacakları işin değişmeyeceğini söyleyen Kobulan, işsiz kalmasının kendisinde ekonomik bir kaygı yaratmadığı dile getirdi ve ekledi: “Baktığımızda her gün bir yoksulluk ve işsizlik oranı açıklanıyor. İnsanlar çöplerden yiyecek topluyor. Böyle bir ortamda ekonomik bir kaygı yaşamak bana basit bir düşünce gibi geliyor.”

SON DEĞİL BAŞLANGIÇ

Türkiye’nin ilk kadın haber ajansı JİNHA ise bundan 5 yıl önce 10 kadın ile yola çıkan bir ajans. 5 yıl içinde büyük bir ivme kazanan haber ajansında, 100’e yakın kadın çalışmaya başladı. Merkezi Diyarbakır’da olan ajansın İstanbul Bürosu Haber Editörü Mekiye Gönenç, 5 yıl farklı bir haber ajansında çalıştıktan sonra JİNHA’da göreve başladığını belirterek, şöyle devam etti: “Burada çalışmaya başladıktan sonra kullandığımız dilin ne kadar eril olduğunu fark ettim. Eril haber diline karşı, kadın odaklı bakış açısıyla haber yapmak için uzun bir süre çabaladık. Kapatılma kararına karşın mücadeleye devam edeceğiz. Bizler, Gurbetelli Ersöz’den aldığımız direnişi yürütüyoruz. Baskılar dün devam ediyordu, bugün de devam edecek. Bazı şeyler son olark görülür fakat başlangıçtır. Kapatılsak da bir yolunu bulup devam edeceğiz. Umudumu koruyorum.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr