Kopenhag 1926. Danimarka’nın en iyi peyzaj ressamı Einar Wegener’le altı yıldır evli olan Gerda bir portre ressamdır. Einar, Gerda’ya doğru özneyi bulursa birinci sınıf bir ressam olabileceğini sürekli yineler. Gerda çocuk ister ama bir türlü hamile kalamaz. Bir gün Gerda’nın modeli gelmeyince genç kadın Einar’dan kendisi için poz vermesini ister. Einar kadın giysileriyle Gerda’ya poz verir. O sırada eve gelen dansçı Ulla Paulson, gerçek bir kadına benzeyen Einar’a Lili adını verir.

Gerda’ya poz verdikten sonra Einar kendini kadın olarak duyumsamaya başlar. Uzun bir süredir erkek gibi yaşayan Einar içindeki kadının ortaya çıkmasını engelleyemez. Gerda’yla Einar bir tür oyun oynamaya başlarlar, Gerda, Einar’ı bohem çevresine kocasının kuzeni Lili olarak tanıştırır. Einar’ın bu oyundan çok etkilendiğini gören Gerda buna bir son vermek ister. Oysa Einar gerçek benliğini bulmuştur, yaşamının geri kalanını bir kadın, Lili olarak sürdürmek istemektedir.

Gerda, Einar’ı model olarak kullandığı Lili tablolarıyla ünlenir, Paris’teki Etienne Dufour Galerisi’nden davet alır. Einar’la Gerda birlikte Paris’e giderler. Boşluğa düşen Einar resim yapamayınca Gerda, kocasını doktorlara götürmeye başlar. Paris’te çok sayıda doktora danışan çift sonunda cinsiyet değiştirme operasyonu yapan Prof. Kurt Warnekros’la tanışır. Doktor ilk kez yapacağı bu karmaşık operasyon için Einar’ı hazırlar. Einar’a bir günlük tutmasını önerir, çeşitli ilaçlar verir. Ölüm riskini göze alan Einar ameliyat olur. Einar’ı koşulsuz bir aşkla seven Gerda her süreçte onun hep yanında olur.

‘Lili Elbe’nin Günlüğü’, 1933’te yayımlanan Man into Woman’ın (Erkekten Kadına) adlı hatıratın temeli oldu. Einar Wegener, bugün bile cesareti ve öncülüğü ile cinsiyet değişimi hareketinin ilham kaynağıdır. Gerda’yı yorumlayan Alicia Vikander, en iyi yardımcı kadın oyuncu Oscar’ını aldı. David Ebershoff’un ‘Danimarkalı Kız’ (2000) adlı kitabından uyarlanan filmin Özel Bölümler’inde yaratıcı ekiple söyleşiler, set görüntüleri, giysi–yapım tasarımları, fiziksel dönüşüm yer alıyor.

 

The Danish Girl (Danimarkalı Kız) Yönetmen: Tom Hooper Oyuncular: Eddie Redmayne, Alicia Vikander, Ben Whishaw, Sebastian Koch, Amber Heard, Matthias Schoenaerts / 2015, 114 dakika, As Sanat/ Format: Dvd.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr