Maktüller Serdar ve Doğan Demir’in annesi Ruskat Demir, babası Mehmet Can Demir ve kardeşleri Remziye Demir, Evin Emine Demir, deniz bisikletini kiralaya veren işyeri sahibi Sinan Önügören, deniz otobüsü kaptanı Yavuz Yılmaz, İDO, İBB, İstanbul Valiliği ve Büyükçekmece Belediyesi aleyhine açtıkları davada 1 milyon TL’nin faizi ile tahsilini istediler.

Büyükçekmece Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvuran davacı Demir Ailesi, Serdar Demir ve Doğan Demir’in arkadaşları Şükrü Kahraman, Mikail Çelik, Yusuf Büyükizgi ile birlikte 17 Ağustos 2014 tarihinde Kumburgaz Mimaroba’da kiraladıkları deniz bisikleti ile denize açıldıklarını hatırlattı.

Olaydan 6 gün sonra Serdar Demir’in Marmara Adası sahilinde cesedine ulaşıldığı hatırlatılan dilekçede, diğer 4 kişiden bugüne kadar bir daha haber alınamadığı belirtildi.

Olaydan sonra bu 5 kişiye deniz bisikletini kiralayan işyeri sahibi Sinan Önügören’in tutuklandığı, 13 gün sonra da serbest bırakıldığı hatırlatılan dilekçede, Doğan Demir’in İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2. sınıf, Serdar Demir’in de Atatürk Üniversitesi Elektronik bölümü 2. sınıf öğrencisi olduğu ve bir elektronik firmasında teknisyen olarak çalıştığı, hayatının en verimli çağında hayatını kaybettiği, aileyi manen çökettiği, sosyal ve ekonomik yönden çökerttiği belirtildi.

Doğan Demir ve Serdar Demir’in hayatlarının baharında bu dünyadan kopması ile evlerinin temel direğinin yıkıldığı görüşüne yer verilen dilekçede, Bakırköy 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde süren ceza davasına sunulan bilirkişi raporunda Sinan Önügören’in asli kusurlu olarak gösterildiği hatırlatıldı.

BİSİKLETİ KİRALAYAN İŞYERİ 8 YILDIR RUHSATSIZ

Dilekçede hayatını kaybeden 5 kişinin davalı Sinan Önügören’in işyerinden kiraladığı bisikleti ile denize açıldığı, bu işyerinin 8 yıldır ruhsatsız olduğu, bu işletmeyi denetlemeyen Büyükçekmece Belediye Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne izafeten İstanbul Valiliği’nin sorumlu tutulmaları gerektiği kaydedildi.
Davacılar, 1 milyon TL manevi ve 1000 TL maddi tazminatın olay tarihinde itibaren işleyecek faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini istediler.

İDO’YU DA SORUMLU TUTTULAR

Fırtınada denizde kaybolan 5 kişiden 2’sinin aynı gün Avşa – Yenikapı seferini yapan İDO’ya ait deniz otobüsünde yolculuk yapan Recep Yılmaz isimli bir yolcu tarafından görüldüğü, bu yolcunun ısrarlarına rağmen bu kişilerin deniz otobüsünü kullanan kaptan Yavuz Yılmaz tarafından kurtarılmadığı iddiasında bulunulan dilekçede, Yılmaz ve İDO’nun da olaydan sorumlu tutulmaları gerektiği belirtildi.

Davalıların ölümle biten olayda gerekli yasal ve yönetsel tedbirleri almadıkları belirtilen dilekçede, inceleme, araştırma ve denetim görevlerini 8 yıl gibi uzun bir süre yerine getirmeyen davalıların, meydana gelen ölümden ve buna bağlı zararlardan müştereken ve müteselsilen sorumludurlar denildi.

CEZA DAVASI SÜRÜYOR

17 Ağustos 2014 tarihinde meydana gelen olay sonrası Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, serdar Demir, Doğan Demir, Şükrü Kahraman, Yusuf Büyükizgi ve Mikail Çelik’in Kumburgaz Kamiloba’da deniz bisikleti ile açıldıktan sonra bir daha dönmedikleri belirtildi.

Gençlerden serdar Demir’in cesedinin olaydan 6 gün sonra 23 Ağustos 2014 tarihinde Marmara Adası açıklarında bulunduğu hatırlatılan iddianamede, olaydan sonra alınan bilirkişi raporunda deniz bisikletini kiralaya veren Garden Beach Club’un sahibi Sinan Önögüren’in asli kusurlu, gençlerin de tali kusurlu olduğu belirtildi. Soruşturma sonunda işyerinde çalışan Mehmet Burak Önügören ve Cem Bekdemir ile denizde gençleri görüp de yardım etmemekle itham edilen İDO kaptanı Yusuf Yılmaz ile cankurtaran Serkan Tunç hakkında takipsizlik kararı verildiği belirtilen iddianamede, 4 kişilik deniz bisikletini 5 kişiye kiralayan işyeri sahibi Sinan Önügören’in “Taksirle birden çok kişiyi öldürmek” suçundan 15 yılla yargılanması isteniyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr