Kale Grubu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Zeynep Bodur Okyay, 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçtiğini belirterek, üretim ve istihdamın devamı için özellikle yabancı yatırımcılara güven ortamının olduğunu anlatmak gerektiğini vurguladı. Çanakkale Çan’da düzenlenen Seramik Bayramı için yabancı ortaklarını ve tedarikçilerini davet ettiklerini kaydeden Bodur Okyay, “15-20 tane büyük yabancı tedarikçimiz ve ortağımız var. Hepsine mektup gönderdik. ‘Olağanüstü bir dönemden geçiyoruz, gelmezseniz anlarız ama ülkemizde hayat da üretim de devam ediyor dedik.

Sadece 1-2 tanesi gelmedi. İtalya ve Almanya’dan gelmeyenler oldu. Travmatik bir durum olarak algıladılar. Halkın karşı çıkmasını takdir ediyorlar. Yabancılar biraz bekle-gör durumundalar” diye konuştu. DEİK AB İş Konseyleri Koordinatör Başkanı olan Bodur Okyay, AB Bakanı’ndan randevu istediklerini anlatarak, “AB yolunda daha itidalli davranılması gerekiyor. Türkiye ve AB ekonomilerindeki entegrasyonun sürmesi gerekiyor. Sis perdesi var, erken konuşmamak da lazım. İyi düşünüp sağlam adım atılmalı. Keskin çıkışların kimseye faydası olmayacak. Bakanla görüşüp karşı tarafı doğru bilgilendirmek istiyoruz” dedi.

Normale dönülmeli

Sanayinin güven ortamı istediğine de vurgu yapan Zeynep Bodur Okyay, bir an önce normale dönülmesi gerektiğini vurguladı. Bodur Okyay, “15 Temmuz gecesi ülkemiz çok önemli bir badire atlattı. 15 Temmuz darbe girişimini görmek istemezdik. Babam İbrahim Bodur yaşasaydı çok üzülürdü. Ülkemizin gelişmesi için üretimin, istihdamın artması gerekiyor. Bir ülke sanayileşmeden kalkınamaz. Bugünün rekabet ortamında babam ve onun kuşağının bizlere bıraktığı mirası devam ettirmek kolay değil ama tüm gayretimizle bunu yapmaya çalışacağız. Ülkece atlattığımız badireden sonra demokrasiye her zamankinden daha fazla sahip çıkmalıyız. Artık yaraları sarma ve bütünleşme zamanı. Üzerimize düşeni itidalli ve tedbirli şekilde yapma zamanı.

 Akdeniz’de düştü Doğu’da yükseldi

Zeynep Bodur Okyay, bu yıl yaptıkları bütçelerde ilginç gelişmeler yaşadıklarını söyledi. Doğu ve Güneydoğu’da yüzde 10-15 düşüş beklerken tam tersi olduğunu kaydeden Bodur Okyay, Akdeniz bölgesinde ise turizm ve tarımdaki sıkıntılar nedeniyle yüzde 50 düşüş olduğunu anlattı. Bu yılı teknik ve savunma hariç konsolide 1.7 milyar TL ciro ile kapatacaklarını ifade eden Bodur Okyay, “Akdeniz bölgesinde 75 milyon TL ciro beklerken 40 milyon ile kapatacağız. Bayiler bile parasını alamaz dile satış yapmak istemiyor. Doğu ve Güneydoğu’da 60 milyon TL hedeflerken 70 milyona çıktı. Doğu’da sıkıntı bekliyorduk, ona göre bütçe yaptık ama hedefin üzerindeyiz” dedi.

Oğlum uyuyamadı

Zeynep Bodur Okyay, 15 Temmuz’dan sonra Taksim ve Çan’da demokrasi nöbetine katıldığını, 9 yaşındaki oğlunun o geceki jet uçuşları yüzünden 3-4 gece korkudan uyuyamadığını söyledi. Gazetelere ‘Çanakkale ruhu’nu yansıtan ilanlar verdiklerini de dile getiren Zeynep Bodur Okyay, babası İbrahim Bodur’un 59 yıl önce İstiklal şehitleri için başlattığı, sonrasında Adnan Menderes’ten günümüze demokrasi şehitleri için okuttuğu mevlitleri bundan sonra 15 Temmuz şehitleri için de okutacaklarını söyledi.

Tüfekte hayal kırıklığı

Milli piyade tüfeği konusuna da değinen Zeynep Bodur Okyay, başlangıçta 191 bin adet olarak planlanan üretimin 35 bin adede düşürüldüğünü, bunun da sadece 15 bin adedini kendilerinin üreteceğini söyledi.

Koç’tan etkilendi

Bu arada Zeynep Bodur Okyay, uçak motoru işini büyütmek istediklerini, enerji ve boru hatları gibi birçok alanda kullanılabilecek türbinlerin üretimi üzerinde de çalıştıklarını söyledi. Bodur Okyay, şu ana kadar savunma alanında 150 milyon dolarlık yatırım yaptıklarını, grup olarak da 2019’a kadar 400 milyon TL’lik yatırım planları olduğunu kaydetti.

Zeynep Bodur Okyay, şirketin Levent’teki binasının çok değerli olduğunu, şimdilik burayı satmakla ilgili bir düşünceleri olmadığını belirtti. Okyay Bodur, “Koç Holding’in kurucusu rahmetli Vehbi Koç babama ‘İsmin gibi yüksek binaların arasında bodur kalmışsın. İyi olmuş’ demişti. Babam bundan etkilendi. Zaten rant işleri ona göre değildi. Teklifler geliyor ama üzerinde ciddi durmuyoruz” diye konuştu. Bodur Okyay, babası ve şirketleri için kitap hazırladıklarını ayrıca yine babası adına İstanbul ve Çan’da müze kuracaklarını da ifade etti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr