KESK üyeleri, “OHAL’in kaldırılması, KHK’lerin geri çekilmesi, ihraç edilen ve açığa alınan kamu emekçilerinin görevlerine iade edilmesi ve iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedefleyen düzenlemelerin geri çekilmesi” talepleriyle Ankara’da düzenleyeceği mitingin iptal edilmesini protesto etti. KESK üyeleri dün “OHAL’de, İşimiz, Geleceğimiz İçin Direniyoruz” pankartı açarak, kortej halinde sloganlar atarak, Mithatpaşa Caddesi’nden Sakarya Meydanı’na yürüdü.

Yürüyüşe, İstanbul, İzmir ve Van-Diyarbakır olmak üzere 3 koldan otobüslerle Ankara’ya gelen KESK temsilcileri de katıldı. “Ne darbe ne OHAL demokrasi derhal” sloganları atan KESK üyelerine, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Türk Tabipleri Birliği , ÖDP ve EMEP temsilcileri ile CHP ve HDP milletvekilleri de destek verdi. Sakarya Meydanı’nda 10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı afiş açıldı.

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse yaptığı açıklamada, devletin görevinin “ihbar var” diyerek etkinlikleri yasaklamak değil, tehdidi önlemek olduğuna dikkat çekti. Darbelerin çaresinin demokratikleşme olduğunu belirten Köse, “OHAL rejimi demokrasinin, sendikal hakların, kuvvetler ayrılığının köküne kibrit suyu dökmektir. Tam bir keyfi rejim inşasıdır. Buradan herkesi, parlamentoyu, siyasi partileri, sendikaları uyarıyoruz. Durum son derece ciddidir. Ülkemiz, tarihinde görülmemiş bir keyfiliğe, normsuzluğa, hukuksuzluğa kurban edilemez” dedi. Açıklamanın ardından grup bir süre oturma eylemi yaptı.

İKTİDAR İTİRAZ İSTEMİYOR

KESK üyeleri Ankara’da yapılacak mitingin Valilik tarafından yasaklanmasını İstanbul’da da protesto etti. Galatasaray Meydanı’nda dün bir araya gelen grup adına açıklama yapan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Özev 5 Temmuz darbe girişimi sonrasında kamuda başlatılan kapsamlı ihraç ve açığa almaların süreç içinde KESK’e yöneldiğini belirterek “103 bin kamu çalışanı sorgusuz sualsiz suçlu ilan edilmiş ve açığa alınmıştır. Barış talebi ile bildiriye imza atan akademisyenlerin üniversiteleri ile ilişkileri kesilmesi, iktidarın savaş ve baskı politikalarına karşı hiçbir demokratik itirazı istemediğinin kanıtıdır” dedi. KESK İstanbul Şubeler Plartformu Sözcüsü Fadime Kavak da “Ankara Valiliği başta olmak üzere İçişleri Bakanlığı’na sesleniyorum, vatandaşların güvenliğini sağlamak sizin görevinizdir. Bizim güvenliğimizi siz sağlayacaksınız. Güvenlik gerekçesi ile basın açıklaması yapmamıza engel olamazsınız” dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr