Türkiye’nin farklı kesimlerinden bir araya gelen siyaset, sanat, akademi alanından bin isim “Yan yanayız, bir aradayız” diyerek barış ve demokrasi için çağrıda bulundular. İmzacılar, okudukları ortak metinde tüm yurttaşlara, sivil girişimlere, siyasi partilere ve farklı kanaat önderlerine seslenerek “korku, gerilim ve kutuplaştırma” siyasetinden güç devşirenlere karşı barışçı bir siyasetin egemen kılınmasını talep eti. Taksim’deki Point Otel’de bir araya gelen aralarında yazar, bilim insanları, hukukçular, akademisyenler ve siyasetçilerin yer aldığı bin kişi “Yan yanayız, bir aradayız” diyerek barış ve demokrasi çağrısı yaptı. Eski Anavatan Partisi (ANAP) Genel Başkanı Nesrin Nas’ın moderatörlüğündeki toplantının açılış konuşmasını da yazar Oya Baydar yaptı. Bin kişi bin imza diye yola çıktıklarını ancak imzaların hızla arttığını ve bini aştığını belirten Baydar özetle şöyle konuştu: “Çağrımız; vicdan ve adalet aşınmasına uğratılan ülkemizde, siyasi, ideolojik, örgütsel aidiyet, inanç, kimlik farklılıklarımızı aşarak; adalet için, barış ve demokrasi için, muktedirin zulmüne karşı mazlumun hukukunu korumak için bir araya gelme çağrısıdır. Hak ve hukukun egemen olduğu bir ülkede, cepheleşmeden, düşmanlaşmadan barış içinde yaşamayı arzulayanların ortak sesidir. Bugüne kadar başaramadığımızı, birlikteliğimizden güç alarak, yol boyunca birbirimizi tanıyarak, birbirimizden öğrenerek başaralım, diyoruz. Hâlâ çok eksiğiz, hâlâ ‘acaba’sı olan arkadaşlarımız var; ancak yan yana gelmeyi, bir arada durmayı, birlikte yürümeyi acilen başaramazsak yarın gerçekten de çok geç olacak. Arkamızda hiçbir parti, örgüt, siyasi odak yok. ‘Yan yanayız, bir aradayız’ metninde imzası olanlar; parti-örgüt mensubiyetleriyle değil, bireyler olarak buradalar. Birlikten doğacak güce ve umuda ihtiyacımız var. Bu mütevazı bir ilk adım. Sonrası; bu gidişata hayır diyenlere, hepimize kalıyor.”

‘Tek adama hayır’

Oluşturulan ortak metni oyuncu Tilbe Saran okudu. Saran “Bu toprakların ortak sahibi olan bizler; ortak yaşamı kurmak, korumak, geliştirmek için, siyasi parti, ideolojik aidiyet, inanç, din, mezhep, milliyet, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin 80 milyona sesleniyoruz. Bizler kutuplaşmak, birbirimize düşmanlaşmak, Türk- Kürt, dindar-laik, evetçi-hayırcı diyen bölünmek ve ayrıştırılmak istemiyoruz” dedi. “Tek adam rejimi ve partili devlete, adaletsizlik ve hukuksuzluğa, Meclis’in etkisizleştirilmesine, her çeşit muhalefetin baskı ve tehditle sindirilmesine karşıyız” diyen Saran şöyle devam etti: “Yüz binlerce kamu çalışanını, siyasetçiyi, akademisyeni, medya, yargı ve güvenlik mensuplarını haksız, hukuksuz keyfi uygulamalarla, tutuklamalarla, baskılarla tasfiye eden despotik siyasetin yarattığı bütün mağduriyetlere ‘hayır’ diyoruz. Geleceğimizi karartan bu anlayışı anayasallaştırmaya çalışan referandumun şaibeli sonuçlarını ve halk iradesinin yasalar yok sayılarak açıkça çiğnenmesini kabul etmiyoruz.”

‘OHAL kaldırılsın’,

Saran “bir arada güven içinde yaşamak için” metinde yer alan talepleri şöyle sıraladı: “Hukuk ihlallerine yol açan OHAL’in kaldırılmasını, toplumun tümüne yayılan mağduriyetlere karşı adalet ve hukuk güvenliğinin sağlanmasını, Meclis’in yasama ve denetleme yetkisinin güçlendirilerek iadesini, hesap veren, anayasal, şeffaf devlet için kararlı adımlar atılmasını, gizli oy ve şeffaf sayım temelli sandık güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz.” Saran son olarak tüm yurttaşları barışçı bir siyasetin egemen kılınması için güçleri ortaklaştırmaya çağırdı. Ayrıca açıklamaya katılan imzacılardan söz alan siyasetçi Ahmet Türk, “Türkiye’nin vicdanı sayılan insanların bir araya gelip demokrasiyi kalıcı hale getirmek için büyük bir çaba harcadığını görüyoruz. Ortak aklın ortaya çıkması, sorunların demokratik yöntemlerle çözümü, Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözümü için yarattıkları bir direnç, bir çabadır. Türkiye’nin ortak akla ihtiyacı var” dedi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Aysel Çelikel “Kimliklerimizi hep ön planda tuttuk bunu yapamadık. Dersimizi aldık. Demokrasinin tüm değerlerinin kaybedildiği bu ülkede tekrar demokrasiyi kuracak bir irade istiyoruz” ifadelerini kullandı. Öldürülen gazeteci Hrant Dink’in eşi Rakel Dink ise “Bir söz var. İç sesimizi, iç kimliğimizi kapsayacak bir söz. Sana ne yapılmasını istiyorsan sen başkasına öyle yap. Bu söz her konuda düşündürebilecek bir söz. Ben çok düşünürüm bunun üzerine. Hepinize bereket olsun. Yapacak başka bir şey yok” dedi.

Çağrı yapan bin isimden bazıları şöyle:

Abdülbaki Erdoğmuş (ANAP eski Milletvekili), Ahmet Türk (Eski Milletvekili), Ali Nesin (Akademisyen), Ali Sirmen (Gazeteci, Yazar), Aysel Çelikel (ÇYDD Başkanı) , Ayşenur Arslan (Gazeteci, Yazar), Barış Yarkadaş (CHP İstanbul Milletvekili), Binnaz Toprak (CHP Eski Milletvekili), Celal Yıldırım (TÜSES YK Başkanı), Celalettin Can (78’liler Vakfı), Cihangir İslam (Akademisyen, Yazar), Erdal Atabek (TTB Merkez Konseyi eski Başkanı, Yazar), Erendiz Atasü (Akademisyen, Yazar), Ergun Özbudun (Akademisyen, Yazar), Ertuğrul Günay (Kültür ve Turizm eski Bakanı), Ertuğrul Yalçınbayır (Ak Parti Kurucusu, başbakan eski yardımcısı), Fatma Bostan Ünsal (Ak Parti Kurucusu), Fikri Sağlar (CHP Mersin Milletvekili), Filiz Kerestecioğlu (HDP İstanbul Milletvekili), Genco Erkal (Sanatçı), Gülriz Sururi (Sanatçı), İhsan Eliaçık (Yazar), İlhan Cihaner (CHP İstanbul Milletvekili), Levent Gültekin (Yazar), Mehmet Bekaroğlu (CHP İstanbul Milletvekili), Melda Onur (CHP eski Milletvekili), Meral Danış Beştaş (HDP Adana Milletvekili), Mithat Sancar (HDP Mardin Milletvekili), Murat Belge (Akademisyen, Yazar), Musa Çam (CHP İzmir Milletvekili), Müjde Ar (Sanatçı), Nesrin Nas (ANAP eski Genel Başkanı), Rakel Dink (Hrant Dink Vakfı YK Başkanı), Rıza Türmen (CHP eski Milletvekili, AİHM eski Yargıcı), Rojin (Sanatçı), Serra Yılmaz (Sanatçı), Tarhan Erdem (Sanayi ve Teknoloji eski Bakanı, CHP Eski Genel Sekreteri), Tarık Ziya Ekinci (Siyasetçi, Doktor, Yazar), Tilbe Saran (Sanatçı), Türkân Elçi (Öğretmen), Ümit Kıvanç (Yazar), Yasemin Çongar (Gazeteci-Yazar), Zuhal Olcay (Sanatçı), Zülfü Livaneli (Sanatçı, Yazar)

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr