HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu eleştirerek, "Davutoğlu şunu bilmeli ki; şu emri verdiği için nasıl Bosna kasabı yargılandı, ceza aldıysa, senin de bir gün ulusal veya uluslararası yargı önünde hesap vermen için elimizden geleni yapacağız" dedi. Burada bulunan grubun slogan atması üzerine polisin basınçlı su ile mücadelesi sırasında Demirtaş da ıslandı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yanında milletvekilleriyle birlikte Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde cuma namazını kılıp, sokağa çıkma yasağı sırasındaki operasyonlarda hayatlarını kaybedenlerin mezarlarını ziyaret etti. Demirtaş, olayların yoğun yaşandığı Cudi, Sur Mahalleleri ile Bostancı Sokak içerisinde bulunan ve onlarca kişinin hayatını kaybettiği 3 ve 23 nolu bodrumlarda da incelemelerde bulundu.

"CİZRE'DE SAVAŞ SUÇU İŞLENMİŞTİR"

Burada açıklamalarda bulunan Selahattin Demirtaş, yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen halkı kutlamak gerektiğini söyledi. Demirtaş, şöyle dedi:

"Cizre halkının dik duruşunu kutlamak gerekiyor. Burada maalesef yüzlerce insanımız katledildi. Birkaç mahalle, sivil yerleşim alanları tank ve top atışlarıyla tümünden yok edilmiş durumda. Burada bir savaş suçu işlenmiştir ve şimdi denilebilir ki, hükümet terörle mücadele yapıyor. Hükümetin hakkıdır, hukukudur. Hayır burada bir savaş suçu işlenmiştir. Sivillere ait yerleşim alanlarına, orduya ait tank, top ve ağır silahlarla operasyon yapmak bir savaş suçudur. Aylardır Cizre'de bunlar yaşanıyor, gerçekleştiriliyor. İdil'de, Silopi'de, Şırnak'ta, Gever'de, Nusaybin'de benzer durumlar yaşanıyor ve aynı suç işleniyor."

Selahattin Demirtaş, burada olup bitenlerden Türkiye'nin bir kısmının haberinin olmadığını ileri sürerek, "Görünmesin, duyulmasın diye basın üzerinde büyük bir baskı var. Hali hazırda Cizre'nin bütün sokaklarında büyük bir baskı ve yasak devam ediyor. Gördüğünüz gibi burada bir Eş Genel Başkan olarak ben açıklama yaparken bile 2911 sayılı yasaya aykırıdır diye müdahale etmeye çalışan tuhaf birimler var. Kim oldukları belli değil" dedi.



DAVUTOĞLU'NU SUÇLADI

Yaşanan olaylarla ilgili Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu suçlayan Demirtaş, "Buradaki vahşetin boyutunu görmek isteyen herkes bugün Cizre'nin dik duruşunun yanında yer almalıdır" dedi. Demirtaş yapılmak istenenin Cizre'yi yıldırmak, korkutmak olduğunu ileri sürerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama herkes şunu bilmeli ki, faşist barbarlık karşısında halkımız asla diz çökmeyecektir. Yaptığınız her türlü hukuksuzluğun hükümet olarak hesabını vereceksiniz. Kanunsuzluğun hesabını mutlaka vereceksiniz. Davutoğlu şunu bilmeli ki; şu emri verdiği için nasıl Bosna kasabı yargılandı, ceza aldıysa, senin de bir gün ulusal veya uluslararası yargı önünde hesap vermen için elimizden geleni yapacağız. Sanmasınlar bu barbarlığı yapanların yanına kar kalacaktır. Ve sanmasınlar halkımız bu barbarlık karşısında korkacak, ve diz çökecek yeri çekilecek bunu hiç kimse sanmasın tüm Cizre, Silopi yıkım olan herkesi dayanışmaya çağırıyoruz. Tüm halkımızı yıkımın olduğu yerlerle dayanışmaya çağırıyoruz. Her bir sokağımızı, caddemizi, iş yerimizi dayanışma içinde inşa edebilecek güçteyiz. Bu barbarlık tarihine karşı kahramanlık tarihini yazmış halkımızın 7'den 70'e herkesin yanında olduğunun bilinmesi lazım. Halkımız iradesinin etrafında dimdik, sağlam bir şekilde duracak ve bu gölgesinden bile korkan AKP zihniyetine asla pabuç bırakmayacaktır. Üstümüze tankla, topla halkımızın her bir yaşam birimine vahşice saldıranlar bu savaşın sorumlusudur. Hükümettir bunun sorumlusu. AKP'den başka bunun sorumlusu yoktur siyaseten suçludur ve mutlaka hukuk karşısında bunun hesabını verecektir."

BASINÇLI SU İLE MÜDAHALEDE DEMİRTAŞ ISLANDI

Yapılan konuşmanın ardından Demirtaş, milletvekilleri ve beraberindeki kalabalık Nusaybin Caddesi'ne gitmek üzere hareketlendiği sırada, bir grubun slogan atması üzerine polis, gruba müdahale etti. Polisin basınçlı su ile müdahalesi sırasında Demirtaş ıslanırken, HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir polis yetkilileriyle tartıştı.

Kısa süren gerginlik sonrası, Demirtaş ve beraberindekiler HDP Cizre ilçe binasına gitti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr