Demirtaş ve beraberindeki HDP Heyeti Mesut Barzani ile bir araya geldi. 24 Eylül’e kadar farklı siyasi kesimlerle temaslarda bulunacak olan HDP heyeti, bugün ilk olarak Erbil’e bağlı Pirmam’da, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile bir araya geldi.

Görüşmede bölgenin içinde bulunduğu durum ve Kürtlerin yaşadığı bölgelerde yaşanan gelişmelerin konuşulacağı ve iki taraf arasındaki ilişkilerin ele alınacağı öğrenildi.



DEMİRTAŞ, BARZANİ İLE 3 ST GÖRÜŞTÜ

Mesut Barzani tarafından kapıda karşılanan Demirtaş ve beraberindeki heyetin göreşmesinin sıcak bir ortamda geçtiği ve HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir'in Kürtçe tercümanlık yaptığı öğrenildi. HDP Genel merkezinden yapılan açıklamada, Demirtaş başkanlığındaki heyetin, Kürdistan Federal Hükümeti Başkanı Mesud Barzani ile yaklaşık üç saat süren bir görüşme yaptığı belirtilerek, "Dostane bir ortamda gerçekleşen görüşmede bölgemizdeki gelişmeler ele alınarak bölgenin barışa olan ihtiyacı, ortak paydalarda buluşma, Kürt sorununa demokratik ve barışçıl çözüm ile Kürtler arası dayanışma konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur. Görüşmenin ardından Sayın Demirtaş, Sayın Barzani'ye, değerli sanatçılar Aram Tigran ile Ayşe Şan'ı anlatan iki ayrı kitap ile Diyarbakır'ın dünya kültür mirası listesinde olan kadim eserlerini sembolize eden bir minyatür çalışması hediye etmiştir" denildi.

DEMİRTAŞ, GÖRÜŞME ÖNCESİ AÇIKLAMA YAPTI


Dün gece İstanbul'dan uçak ile Irak'ın Erbil kentine giden HDP heyetinin başkanı, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş, havalimanında gazetecilere kısa bir açıklama yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, bugün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani ile görüşeceklerini ifade ederek, "Tabi ki bütün Kürtler'in ve Kürt hareketlerinin dünyaya ortak mesajı barıştır. Biz zulüm altında olan bir halkız ve kendi topraklarımızda özgür yaşam dışında bir talebi olmayan bir halkız. Bu çerçevede bütün siyasi hareketlerimizin birbiriyle kardeşlik hukukuna bağlı kalması ve bütün dünyaya birlik mesajı vermesi, barış mesajını vermeye devam etmesi eminim ki hepimize güç verecektir. Bu çerçevede Sayın Mesut Barzani'yle hem bölgedeki gelişmeler, hem dünyadaki gelişmelerle ilgili karşılıklı fikir alışverişinde bulunmamızın diğer partilerle bu konuda fikir alışverişinde bulunmamızın önemli olacağına biz inanıyoruz. İnşallah bu ziyaretimiz hayırlara vesile olur. Kürtlerin, Kürt halkının dört parçada en büyük özlemi Kürtlerin yan yana, Kürt liderlerinin, partilerinin yan yanda durabilmesidir" dedi.

DEMİRTAŞ TÜRKÇE KONUŞTU, BAYDEMİR KÜRTÇE'YE ÇEVİRDİ



Havalanında açıklama yapan Demirtaş'ın sözlerini Kürtçe'ye Osman Baydemir çevirdi. Demirtaş'a tercümanlık yapan Baydemir'in akıcı Kürtçesi dikkat çekti.

HDP HEYETİ TALABANİ İLE DE GÖRÜŞECEK


Kuzey Irak'ta 24 Eylül'e kadar temaslarda bulunacak olan HDP heyeti, Mesut Barzani'nin yanı sıra Irak 6'ncı Cumhurbaşkanı ve KYB lideri Celal Talabani, Bölgesel yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani, Gorran Hareketi Genel Başkanı Noşirwan Mustafa, Kürdistan Demokratik Partisi ile KYB polit büro temsilcileri ile Yekgirtu, Komala, Tevgera Azadi liderleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri ve kurumlarla bir araya gelecek.

HDP heyetinde Eş Genel Başkan Demirtaş'ın yanı sıra, Milletvekilleri Besime Konca, Nadir Yıldırım, Celal Doğan, İmam Taşçıer, Mithat Sancar, Nimetullah Erdoğmuş, Osman Baydemir ve partinin eş genel başkan yardımcısı Fatma Kurtulan da yer alıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr