HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, akademisyenler Esra Mungan ve Meral Camcı'nın tutuklu bulunduğu Bakırköy Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu önünde tutulan özgürlük nöbetine destek verdi. HDP Milletvekilleri Garo Paylan ve Hüda Kaya ile birlikte Saat 12.30'da cezaevi önüne gelen ve özgürlük nöbeti tutanlarla buluşan Demirtaş, burada bir açıklama yaptı.

"ÇÖZÜME GERİ DÖNÜN"

'Terör örgütünün belini kırdık, bitirdik' sözlerini eleştiren Demirtaş, "Başbakan cesareti varsa çıksın söylesin, evet 'bitti bu iş desin', halka da söz versin, eğer bittiyse bu iş, eğer gerçekten de bu savaşın sonuna gelindiyse buyurun çözüme geri dönün. Yok eğer yarın öbür gün savaş daha da büyürse, haysiyet varsa sizde, istifa etmeniz lazım" dedi.

"SENİN EVLADIN TABUTUN İÇİNDE, ONUN EVLADI KUMAR MASASINDA"

"Bak şehit edebiyatı yapan,' keşke biz de şehit olsak' diye sizlere gaz verenlerin evlatları neler yapıyor ? Gemilerle götürmedikleri mal kalmadı. Senin evladın tabutun içinde onun evladı kumar masasında" diyen Demirtaş, şunları söyledi:

"Tablo bu kadar nettir. Vatan, millet, Sakarya diye, seni beni cepheye sürecekler, yoksul Kürt, Türk çocukları ölecek. Birbirini öldürecek. Bunların evlatları da böylesine zevk sefa içerisinde paraları dolduracak yer bulamayacaklar. Bu mudur vatan savunması ? Siz kimin vatanı için öldüğünüzün farkında mısınız ? Bu hırsızların vatanı için mi ? Yoksa bizim ortak vatanımız için mi ? Bunu iyi görmeniz lazım. Memleketi teslim almış bu hırsız tayfası için ölmeye değer mi ? Öldürmeye değer mi ? Gelin hep birlikte barış sesimizi yükseltelim. Türk anası da, Kürt anası da sesini yükseltsin. Askerin, polisin anası sesini yükseltsin. PKK'lıların anası sesini yükseltsin. 'Evlatlarımız birbirini vurmasın' diye çağrılar yapsınlar. Yan yana gelsinler. 'Biz barış istiyoruz' desinler. 'Biz çocuklarımızı yerde bulmadık' desinler. Evet mesele vatan olsa anlarız. Fakat saraysa mesele, bunların zevki, sefasıysa mesele değmez. Bizim konuşarak çözemeyeceğimiz hiçbir sorumuz yoktur. Biz barıştan yana, müzakereden yana, ilkeli, ahlaklı bir duruş sergiliyorsak, bütün Türkiye'nin bunlar, görmesi lazım."

"VARILACAK YER YİNE MASAYSA DURDURALIM"

Bu savaşının olmayacağını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, " Ölmekle, öldürmekle varılacak yer, yine masaysa lütfen artık durdurun bu savaşı. Hep birlikte el ele verelim. Şu akademisyenlerin yaptığı gibi cesurca, bu savaşı durduralım. Bedeli ne olursa olsun, şu yaşanan tablodan daha ağır birşey olamaz herhalde" şeklinde konuştu.

"BUGÜNLERDE BARIŞ DEMEK ÖNEMLİDİR"

Şu anda cezaevinde olması gerekenlerin dışarıda, barış ödülü alması gerekenlerin de cezaevinde olduğunu iddia eden Demirtaş, "Daha 1.5 yıl önce, çözüm süreci devam ederken, havuz medyası da dahil olmak üzere hükumet yanlılarının ağzından barış sözcüğü düşmüyordu. O günlerde barışı konuşmak kolaydı çünkü. O günlerde barış diyenler alkışlanıyordu. Fakat bugünlerde barış diyebilmek önemlidir" ifadelerini kullandı.

"BARIŞ İÇİN ÜÇ KİŞİ BİR ARAYA GELEMEZ"

Parlamentodaki partilerin savaş politikaları konusunda çok rahat birleşebildiklerini söyleyen Demirtaş, "TBMM barış konusunda şu kadar uzlaşma sağlayabilseydi biz bugün şiddeti, savaşı konuşmuyor olacaktık" dedi. Dokunulmazlıklar konusunda 3 partinin HDP'ye karşı rahatlıkla birleştiklerini söyleyen Selahattin Demirtaş, " İlkesizlik maalesef ki diz boyu, barış konusunda 3 parti bir araya gelsin denildiğinde 3 kişi bir araya gelemez" diye konuştu.

"TEMİNATLARI KANDIR"

Mecliste kendileri dışındaki siyasi partileri eleştirmeyi sürdüren Demirtaş, "Dikkat edin şu Çin malı Milliyetçi niye bu kadar panikte ? Koltuğu gidecek. Savaş onların koltuklarının teminatıdır. Başbakanın, Cumhurbaşkanının, Milliyetçi partinin teminatı kandır, kan…" dedi.

"BENİM OĞLUM OLSAYDI"

Kendisi ve ailesiyle ilgili geçmişte yapılan haberlere değinen ve bazı gazetecileri sert bir şekilde eleştiren Selahattin Demirtaş, " 2 gün önce bir bakanın oğlunun nerede kumar oynadığı haberleştirildi. Haber değeri var tabii ki. Tamam bir insanı ailesiyle, oğluyla yargılayamazsınız. Fakat benim olmayan oğlum, Amerika'da özel kolejlerde okuyor, diye haber yapan gazeteciler nerede ? O kadar hakkımızda iftira yürüten şu kahraman gazeteciler nerede? Havuzun dibi gazeteciler nerede ? Eşimle ilgili 1 ay boyunca yalan haber yapan, şu kahraman gazeteciler nerede ? Benim ailemden biri Singapur'da kumar masasında görüntülenseydi, neler yaşanırdı biliyorsunuz ?" diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr