Bursa’nın Nilüfer ilçesinde partisinin verdiği barış yemeğine katılan Demirtaş, “Darbelerin, cuntanın, halkın iradesini hiçe sayan sivil ve masum insanları bombalayan katliamcı zihniyetin karşısında olacağız” diyerek Meclis’i  bile bombalayacak barbarlığa, gözü dönmüşlüğe cesaret eden bu darbecilerin karşısında olacaklarını ifade etti.

‘Eleştirilerimiz ne kadar yüksek olursa olsun…’

HDP lideri şöyle devam etti: “İlk saatlerden itibaren hiçbir şekilde darbenin meşru bir zeminin olmadığını ortaya koyduk. Türkiye’nin birçok kısmı, bu düşünce etrafında birleşti. Ülkedeki ne kadar yanlış olursa olsun, yaptıkları ne kadar yanlış olursa olsun, muhalefet olarak eleştirilerimiz ne kadar yüksek olursa olsun, sonuçta beğeniriz, beğenmeyiz, adil bir seçim olmuştur ya da olmuştur, ama görevdeki bir yönetime askeri bir darbeyle müdahalenin makul gerekçesi olamaz.”

Hukuk mücadelesine vurgu

Olağanüstü hali uzatmaya gerek olmadığını ifade eden Demirtaş, insanlar mağdur olursa toplumdaki adalet duygusu zedeleneceğine dikkat çekti: “Üç beş gün, bir hafta, ondan sonrası ülkenin geneline tehdittir. Tutuklanan insanların adil yargılama, işkence görmeme hakkı vardır. Bu insanlar darbeci mi değil mi, yargılama sürecinde belli olacaktır. Bu kadar adil yargılama olmadan, insanlar mağdur olursa toplumdaki adalet duygusu zedelenir. Bizim savunduğumuz, darbeyle mücadele sistemi hukuk mücadelesi olandır. Hükümetin darbeye karşı yapacağı her türlü hukuki mücadelenin yanında olacağız.”

‘Hükümeti bir tek biz kandırmadık’

HDP lideri hükümete yüklenmeyi de ihmal etmedi: “14 yıldır yaptıklarınız aklınızı başınıza getiremezse yapacak bir şey yok. Gelen sizi kandırdı, giden kandırdı. Bir tek biz kandırmadık. Ben de ona yanarım. İnanın o da bizim dürüstlüğümüz. Kandırmaya çalışmadık. Kandırmaya çalışsak cemaatçilerden daha çok akılcıyız.”

Provokasyon uyarısı

Bu dönemde Alevi-Sünni, Türk-Kürt, laik-dinci, HDP’li-AK Partili gibi söylemlerle kışkırtma yapanlar olabileceğine dikkat çeken Demirtaş şunları söyledi: “Dikkatli olun. Daha önce de açıkladık. Her gece alanlarda darbeye karşı olanlar bizim de desteklediğimiz insanlardır. Bu durum herkesin hakkıdır. Darbeye karşı herkes sivil bir direniş ortaya koyabilir. Onlara saygı duyuyoruz ve tebrik ediyoruz. Provokasyona gelmemeliyiz. Bizi birbirimize karşı kışkırtmalar olacaktır. Darbelerin en çok istediği şey budur. Darbe başarılı olamadı ama, Kürt ile Türkü, Alevi ile Sünniyi birbirine düşürüp, iç savaş çıkartırız düşüncesi olanlar vardır. Onlara karşı dikkatli olalım.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr