HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hükümetin bazı HDP’li milletvekillerine dönük tutuklama hazırlığında olduğunu belirterek, “Muhtemelen ekim ayı itibarıyla milletvekillerine dönük zorla getirme ve tutuklama operasyonları başlayacak. Tek bir arkadaşımız bu iradeye teslim olmayacaktır” dedi. Kuzey Irak ziyareti öncesi D’ya konuşan Demirtaş, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın 11 Eylül’de kardeşi Mehmet Öcalan ile İmralı’da yaptığı görüşme ve kamuoyuna gönderdiği mesajla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Öcalan’ın diyalog, müzakere masasının yeniden kurulmasından, şiddetsiz çözümden yana olduğunu ancak devlet ve hükümetin böyle bir isteğinin olmadığını belirten Demirtaş, devletin barış değil teslim alma politikası yürüttüğünü söyledi. Öcalan’ın kamuoyuna gönderdiği “devlet hazırsa 6 ayda çözeriz” mesajının ardından hükümetin sessiz kaldığını, hükümetle bir temasları da olmadığını ifade eden Demirtaş, “Hükümet, Sayın Öcalan’ın verdiği mesajı iyi biliyor. Bu bir çözüm mesajıdır. Görüşmenin olduğu gün kayyım atamalarını yaparak bir şekilde Sayın Öcalan’ın mesajlarına pratikte cevap vermiş ve barış çağrısını elinin tersiyle itmiş oldu” dedi.

'Tanımayacağız’

Belediyelere atanan kayyımları tanımayacaklarını söyleyen Demirtaş, “Kayyım atamaları ile ilgili zaten kanun, hukuk ve uluslararası mevzuat ayaklar altına alınmış durumda. Bunun genişleyeceği anlaşılıyor.

Mevcut durumda 24 DBP’li belediye ile yetinilmeyecek. Kendilerince irade kırma noktasında müdahale edebilecekleri her belediyeye bu şekilde müdahale etmek isteyeceklerdir” diye konuştu. Bazı milletvekillerine yönelik tutuklama hazırlığı olduğunu ifade eden Demirtaş, şunları söyledi:

“Özellikle İçişleri Bakanı’nın 22 ilin valisini olağanüstü bir şekilde çağırıp bir güvenlik toplantısı yapması, gün boyunca planlama yapması biraz bu yönlüdür. Muhtemelen ekim ayı itibarıyla milletvekillerine dönük de zorla getirme ve tutuklama operasyonları başlayacak. Buna karşı da sert güvenlik tedbirleri alınması konusunda da bir hazırlık olduğu anlaşılıyor. Demokratik siyaset yerelden genele kadar, kadından gençliğe kadar bütünlüklü bir savaş konsepti çerçevesinden ezilmeye çalışılıyor. Hükümetin hazırlığı budur. Bir görüşme ve müzakere hazırlığı değildir. Tek bir arkadaşımız bu iradeye teslim olmayacaktır. Hiçbir şekilde diz çöktüremeyecekler.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr