Defne Kadın Emeği Derneği’nin davetiyle önceki akşam 20.30’da İskenderun Belediyesi Kültür Merkezi’nde seyirciyle buluşan oyuna iki buçuk saat kala polisler ellerinde Güvenlik Büro Amir Vekili Baş Polisi’nin imzasıyla İskenderun Kaymakamlığı’ndan gönderilen bir tebliğ ve tebellüğ belgesiyle salona geldiler. Oyun ekibi “tiyatro etkinliğinin güvenliğinin sağlanması” ve “olması muhtemel olayların tespiti amacıyla” oyunun kamera kaydını almak isteyen Emniyet görevlilerinin taleplerini savcılık izni olmadığı için reddetti. Savcılıktan izin alabileceklerini söyleyerek Kültür Merkezi’ni terk eden Emniyet görevlileri, yine savcılıktan izin almadan geri geldiler ve bu kez oyun ekibini kayıt alınmasına izin vermezlerse polise mukavemetten gözaltına alacaklarını söylediler.

 

 

Demirel: Çok eğlendik

Demirel’in avukatı Yelda Koçak, “Direnilmesi belki de istedikleri bir şeydi. Böylece oynatmayabileceklerdi. Fikir ve Sınai Haklar Kanunu uyarınca böyle bir kayıt yasal değil. Nerede bilmediğimiz, dava dosyasına konulmak için çekilmemiş, kopyalanıp çoğaltılmayacağından emin olmadığımız bir kayıt. Kimsenin de onayı yok.”

Oyun sırasında yaşananları Füsun Demirel şöyle anlatıyor: “Biz çok eğlendik. Çünkü Emniyet’ten görevli arkadaş yerleşti içeriye kamerasıyla. Sonra ben çıktım seyirciye her şeyi anlattım. ‘Aslında yasal değil, biz izin verdik ama siz de izin veriyorsanız çeksinler, çünkü Aşk Dersleri herkese lazım’ dedim. İzleyici de izin verdi. Sonra oyuna kamerayı da kattık. ‘Kamera alışkanlığım var da görünce dayanamıyorum’ dedim çok güldü izleyici. En sonunda da hep beraber kameraya selam verdik. Şimdi ne olacak o kayıt, bilmiyoruz.”

Demirel, çevirmenliğini yaptığı İtalyan yazarlar Dario Fo, Franca Rame ve Jacopo Fo’nun kaleme aldığı “Seks? Eh, Hayır Demem!” oyununu Türkiye’ye, kadınların koşullarına uyarladı. Oyun 23 Mayıs Pazartesi 21.00’de İstanbul’daki Sahne Aznavur’da. 25 Mayıs’ta Van’da.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr