Başbakan Ahmet Davutoğlu, Binali Yıldırım'ın tek aday olduğu AKP Olağanüstü Kongresi'nde veda konuşması yaptı. "Allah bizi birbirimizden ayırmasın, bu bir veda değil, vefa kongresidir" diyen Davutoğlu, "Bu hareket için hiçbirimiz vazgeçilmez değiliz" dedi, "AKP asla bir hizbin partisi olmamıştır, olmayacak" ifadelerini kullandı. Davutoğlu'nun en çarpıcı mesajı ise şu oldu: Yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi. Bu durumun sizin ve milletimizin mahşeri vicdanında yarattığı rahatsızlığın da farkındayım

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

İnsana, zamana ve mekana selam olsun, Geçtiğimiz Berat Kandili ve yaklaşan Ramazanımıza selam olsun. Başkentimize teşrif eden sayın dava arkadaşlarım, Kaçkarlardan, Toroslardan bahar kokusu getiren partimizin genç yüzlü arkadaşlarım... Saygıdeğer hanımefendiler, değerli misafirler... Partimizin 2. olağanüstü Kongresi vesilesiyle hepinizi saygıyla, sevgiyle, muhabbetle selamlıyorum

Bu kongre bir veda kongresi bir vefa kongresidir demiştim. O gün verdiğimiz sözü namus bildik. O günden beri ahdimize sadık kaldık, ülkemizin ve milletimizin hukukunu, partimizin ve cumhurbaşkanımızın hukukunu büyük bir özenle koruduk. Yoğun bir siyasi mücadele verdik. Destansı başarılara imza attık.

Hamdolsun ki ilk günkü sözümüzde durduk ve omuzumuzdaki emaneti büyük bir onurla üstlendik. O günden bugüne sizinle birlikte üç kongre, iki genel seçim yaptık. 7 Haziran’la 1 Kasım arasında Türkiye’de hiç yaşanmamış bir seçim hükümetini başarıyla yürüttük.

1 Kasım seçimlerinde, bugünden sadece 6 ay önce büyük bir zafere imza atarak, yüzde 49,5 oy ve 24 milyon seçmenle partimizi iktidara taşıdık. Bu başarıya sizlerle birlikte yürüdük.

Seçimden önce milletimize verdiğimiz her sözü tutarak, sizin başınızı dik tutmak için 3 ay gibi kısa bir sürede bütün vaatlerimizi yerine getirdik. Küresel piyasaların henüz toparlanmadığı komşu ülkelerdeki istikrarsızlıkların devam ettiği ve terörün acımasız yüzünü bir kez daha gösterdiği bir dönemde devraldığımız görev zor bir görevdi.

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı terör tehdidiyle karşı karşıya kaldık. Kan döken terör örgütlerine karşı son derece etkin ve başarılı bir mücadele verdik ve dedik ki ülkemizin her dağı, her şehri, her sokağı terörden temizleninceye kadar mücadelemiz devam edecektir.

Bu yolda kararlılıkla devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın. Bölgemizde devam eden yangınlara rağmen hem istikrarı koruduk hem de atılımları sürdürdük. Devraldığımız hizmet kervanını bir an bile yavaşlatmadık. Aksine aşkla, heyecanla ülkemizi mahmur etme çabasında olduk.

81 ilimizin tamamına giderek, sizlerle, milletimizle kucaklaştık. Bir doğu, bir batı, bir kuzey, bir güney ilimize giderek bölünmez bütünlüğümüzü ve kardeşliğimizi vurguladık. Mübarek berat gecesinin sabahında hamdolsun, ne vaat ettiysek hepsini gerçekleştirdik. Sizlerle birlikte yaptık. Hepinize teşekkür ediyorum. Nasıl 1. Olağanüstü Kongre’ye vefa kongresi dediysek, ikinci kongrenin de vefa kongresi olmasını diliyorum. Benim açımdan, AK Parti kadroları açısından bir veda değil, vefa kongresi olmalıdır.

Biz ahde vefayı her şeyin üstünde tuttuk. Makamlara, mevkilere, koltuklara veda ederiz kardeşlerim ama ahdimizi, davamızı asla bırakmayız. Kalıcı erdemlerin peşindeyiz. Ne yoldan saparız, ne tuzaklara düşeriz, ne de aşkımızı, sevdamızı unuturuz.

Allah bizi vefalı olanlarla beraber eylesin. Allah bizleri vefa yolundan ayırmasın. Bu harekette hiçbirimiz vazgeçilmez değiliz ama bu hareketin vazgeçmeyeceği değerleri vardır. AK Parti asla bir zümrenin partisi olmamıştır, olmayacaktır. AK Parti’yi sıradan bir partinin ötesine taşıyarak millet hareketi yapan budur, bu dava şuurudur. Partimizin riayet ettiği ve gelecekte riayet etmesi gerektiği 6 maddeyi hatırlatmak istiyorum.

Dava arkadaşları olarak birbirimizin onurunu ve hukukunu koruyamazsak milletimizinkini de koruyamayız. Yeryüzünde yaşayan her insanı eşrefi mahlukat olarak görmeli ve onların onurunu kendi onurumuz bilmeliyiz.

İkinci ilkemiz millet vicdanıyla uyumdur. AK Parti hareketi milletimizin bütün renklerini, bütün unsurlarını barındıran yegane partidir. Millet vicdanına dayanmayan, yer bulmayan hiçbir hareketin yaşama şansı yoktur. 14 senedir iktidar olmasının sırrı milletimizin vicdanını hakkaniyetle temsil etmesidir. Zira milletimizin vicdanında yerini koruyamayan hiçbir hareketin kalıcı olma şansı yoktur.

Teşkilatımız hiçbir zaman vicdan terazisinden şaşmayacaksınız. Üçüncü olarak AK Parti hareketi milletimizin ortak aklının ürünüdür. Bir akıl, başka bir akılla birleşti mi, kötü söze mani olur. AK Parti dönemsel bir rüzgarın partisi değil, tarihi kader birliği içinde olan büyük milletimizin ortak aklının ürünüdür

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr