Mültecilerin Eylül ayında Avrupa’ya güvenli yollardan geçme taleplerini dile getirmek için gerçekleştirdikleri eylemler sırasında Ankara’da Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşmeye giden heyette bulunan Fahd Hebbo, “Ankara’da bize bir söz verildi. ‘Yabancı ülkeler sizi istediklerinde ilk sizi göndereceğiz’ denildi. Biz de insanlara bunu söyleyip eylemi sonlandırdık. Davutoğlu her problemimizde bize yardım olacaklarını söylemişti” dedi.

Ölüm teknelerine binmeyi reddeden Hebbo, “Kanada, Türkiye’den 7,000 tane mülteci alacağını açıkladığında başvurmak için belgelerimi Göç İdaresi’ne götürdüğümde suratıma bakmadılar. Böyle giderse ikinci bir yürüyüş yaparız, hatta üçüncü ve dördüncü..” ifadelerini kullandı.

Yüzlerce mültecinin Eylül 2015’te İstanbul Otogar’ında gerçekleştirdiği protestonun ardından ‘Crossing no more’(Artık geçmek yok) grubuyla birlikte Ankara’ya giden Hebbo, 21 Aralık günü burada Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüştürülen gruptaydı. Grubun diğer üyeleri Kinana Al-Kurdi ve Ahmet Amin, Ankara’ya götürülmelerine rağmen Davutoğlu’yla görüştürülmediklerini, yaşananların ‘büyük bir oyun’ olduğunu anlatmıştı.

Ankara’da Davutoğlu’nun yanı sıra Başbakan Başdanışmanı Murtaza Yetiş, Göç İdaresi Genel Müdürü Atilla Toros, ve Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu temsilcileriyle birlikte masaya oturan Hebbo, orada kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını, güvenli bir şekilde Avrupa’ya geçebilmek için Türkiye’nin kendilerine hiçbir şans tanımadığını dile getirdi.

Aralık ayında Kanada’nın öncelikli olarak Türkiye’den 7,000 mülteci kabul edeceği haberini duyan Hebbo, sığınma talebinde bulunmak için Göç İdaresi’ne başvurdu. Başbakan’ın Ankara’daki sözlerine güvendiğini söyleyen Hebbo, “Orada bana yardımcı olamayacaklarını söylediler, Davutoğlu söz vermişti. Ölüm teknelerine binmek istemiyorum, eğer yasal yollardan başvurularımızı değerlendirilmez ise tekrar bir eylem gerçekleştirebiliriz” dedi. 2016’nın başından beri Türkiye’den Yunanistan’a geçmeye çalışan 19 tane ölüm teknesinde toplam 187 kişi hayatını kaybetti. 2014 yılında bu sayı 90’dı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr