Kirby, Amerikan diplomatlarının gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün duruşmasını izlediği ve onlara desteklerinin sürüp, sürmediği yönündeki soruya karşılık şunları söyledi: ‘’evet, o duruşmanın açılışında Amerikan temsilcileri de vardı. Ve evsahibi ülkenin siyasi, yargısal ve diğer gelişmelerini izleme ve hakkında rapor hazırlamak tamamen normal diplomatik prosüdürlere uygundur. Bu ilk defa olmadı ve emin olun ki bu tü yargısal prosüdürleri izlememiz son defa da olmayacak.’’

ABD: Davaların Kamuya Kapatılması Esef Verici

Kirby devam etti: ‘’Kişisel olarak bu davanın kamu, medya ve diplomatik erişime kapatılarak özel şekilde yapılmasını da esefle karşılıyoruz. Bu esef verici bir durum. Ve üçüncü olarak da bunu benim daha önce söylediğimi duydunuz, biz Türk hükümetinin kendi anayasasında da korunan adli yargı, yargısal bağımsızlık ve basın özgürlüğü de dahil olmak üzere ifade özgürlüğüne bağlı kalmaları çağrısını yapmaya devam ediyoruz.’’

ABD: Cevap Vererek Şereflendirmeyeceğim

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümetine yakın medyanın ABD hükümeti ve Başkan Obama’yı, Erdoğan’ı devirmekle ilgili suçlamaları sorulduğunda Kirby: ‘’O kadar saçmasapan bir iddia ki buna cevap vererek şereflendirmeyeceğim’’ dedi. Bu iddiaların, önümüzdeki günlerde Washington’da olması beklenen Erdoğan’a yakın medya tarafından dile getirilmesi sorulduğunda ise Kirby, ‘’kimden geldiği umurumda değil. Bu saçma ve ABD’den bir cevabı hakkettmiyor’’ dedi.

ABD: IŞİD, Türkiye sınırını yol gibi kullanmaya devam ediyor

Kirby ayrıca Türkiye-Sınırından ‘’IŞİD’in yabancı savaşçıların ve ihtiyaçların geçmesinde bir yol olmaya devam ediyor’’ ediyor.

Yine Soru Alınmadı

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir görüşmeye yaptı. Görüşme öncesi iki dışişleri bakanı basına açıklama yaptı ama son yıllarda adet olmak üzere yine basından soru almadılar.  

En son bir ABD ve Türk yetkilinin birlikte basından soru alması zamanın Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun 2013 yılı sonunda yaptığı Washington ziyaretinde yaşanmıştı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr