Emniyet Genel Müdürlüğü’nün darbe girişiminden 5 gün sonra valilikleri “darbe yanlısı askerlerin” olası eylemleri ile ilgili uyardığı ortaya çıktı. Emniyet’in yazısında, “Darbe yanlısı askerlerin kargo araçları ve kapalı kasa araçlarla önemli yerlere baskın yapacakları” uyarısında bulunduğu öğrenildi. Kamu kurum ve kuruluşları ile havalimanı, metro, Marmaray, tramvay, yüksek hızlı tren ve garlar, otobüs terminalleri, metrobüs, deniz taşımacılığı yapılan yerlerde görev yapan özel güvenlik görevlilerinin de dikkatli olması gerektiği talimatı verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün darbe girişiminin yaşandığı ilk günden itibaren yayımladığı bir dizi uyarı arasında bir tanesinin de 19 Temmuz’da “Özel Güvenlik Görevlilerinin Uyarılması” başlığı ile gönderildiği ortaya çıktı. Tüm il valiliklerine gönderilen yazı, ilçe kaymakamlıklarına “özel güvenlik istihdam edilen” tüm kamu kurum ve kuruluşlarına, banka şubelerine ve belediye binalarına gönderildi.

Yazıda, “Darbe yanlısı askerlerin kargo araçları ve kapalı kasa araçlarla önemli yerlere baskın yapacakları” belirtildi. Yazıda, “Kamu kurum ve kuruluşları ile havalimanı, metro, Marmaray, tramvay, yüksek hızlı tren ve garlar, otobüs terminalleri, metrobüs, deniz taşımacılığı yapılan yerler gibi stratejik öneme haiz yerlerde görev yapan özel güvenlik görevlilerinin dikkatli ve duyarlı bir şekilde görev yapmaları yönünde uyarılmaları” istendi. Yazıda ayrıca özel güvenlik görevlilerinin, “meydana gelebilecek muhtemel olayların en kısa sürede genel kolluk birimlerine bildirilmesi yönünde uyarılmaları” talimatı da verildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr