TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, olağanüstü gecede darbe teşebbüsüne iş dünyasından ilk tepki veren isim oldu. TOBB Başkanı, “Halkın iradesi ve demokrasi dışında hiçbir iradeyi tanımıyorum. Darbe asla kabul edilemez. Seçilmiş meşru Hükümetin yanındayım. Gün demokrasiye sahip çıkma günüdür. “ İş dünyasından gelen diğer tepkiler de özetle şöyle: 4 TÜSİAD: Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜ- SİAD) tarafından yapılan açıklamada, “Demokrasiye hiçbir müdahale kabul edilemez, tüm kesimler ve kurumlar olarak demokrasimize ve demokratik kurumlarımıza sahip çıkmalıyız” ifadelerine yer verildi.

-TÜSİAD: Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜ- SİAD) tarafından yapılan açıklamada, “Demokrasiye hiçbir müdahale kabul edilemez, tüm kesimler ve kurumlar olarak demokrasimize ve demokratik kurumlarımıza sahip çıkmalıyız” ifadelerine yer verildi.

-Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Mustafa Altunbilek: Türkiye Perakendeciler Federasyonu olarak devletimizin, milletimizin, demokrasimizin yanındayız. Demokrasiye yapılan her türlü müdahaleyi kabul edilemez olarak değerlendiriyoruz. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı yapılan bu girişimin karşısındayız.

Karşısındayız

-Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Yağız Eyüboğlu: Türkiye Cumhuriyeti’nin en temel ilkesi olan demokrasiye bağlılığımız en üst düzeydedir. Türk ulusuna yakışan yönetim şekli demokrasidir. TİSK camiası olarak demokrasi karşıtı her türlü girişimin karşısındayız.

-TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı: Kaybedeceklerimiz çok fazla. İnsanlarımızı ve demokratik değerlerimizi korumalıyız. TBMM gibi halkın iradesinin sembolünün bombalanması kabul edilemez.

-Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci: Türk bayraklarıyla TBMM’ye giderek girişimi protesto edeceklerini açıkladı.

-Türkiye Bankalar Birliği’nden (TBB) yapılan açıklamada ise, “Milletimizin iradesine dayanmayan, demokrasimize karşı yapılmış kanun dışı eylemi lanetliyoruz. ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesine olan tam inancımızla, demokrasimize sahip çıkıyoruz. Devletimize ve milletimize geçmiş olsun” denildi.

-Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar: “Milli iradenin yine ve ancak millet tarafından değiştirilmesi dışında bir müdahaleyi asla kabul etmiyor, milletin iradesi dışında bir irade tanımıyorum. Gün milli iradeye ve demokrasimize sahip çıkma günüdür. Hiçbir darbe, hiçbir kalkışma asla meşru değildir ve hiçbir şekilde savunulamaz.”

-Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED’den yapılan açıklamada da demokrasiye yönelik her türlü müdahalenin karşısında oldukları belirtilerek, “Seçmenlerin hür iradesiyle seçilmiş meşru hükümete ve anayasal kurumlara karşı girişilen bu hareketin bir an önce sona ermesini ümit ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

İSO:Yürekten inanmaya devam

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan: Millet iradesi ve devlet kurumlarının takdire şayan dayanışması sonucu millet demokrasimize sahip çıkmanın eşsiz bir örneğini sergiledi. Milli irade bugün ve geleceğimiz için hayati öneme sahip bu süreçten haklı ve galip çıkmıştır. Türk sanayicileri, hür teşebbüs ve iş dünyası olarak demokrasimizin, seçilmiş hükümetimizin yanındayız, milli iradenin kazanacağına yürekten inandık, inanmaya da devam edeceğiz.

Millete ve demokrasiye karşı

Meclis Başkanı ve Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay da yaptığı yazılı açıklamada, seçilmiş yönetime karşı yapılan darbe girişimini, “millete ve demokrasiye karşı yapılmış ve asla kabul edilemez” olarak niteledi.

Halkın iradesine yapılmış saygısızlık

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken: Bu girişimi tanımıyoruz. Bu ülkemizin ve milletimizin birliğine yapılmış bir darbedir. Bugün birlik olma günüdür. Milletimizin kalbine saplanmak istenen bu hançeri asla Türk esnaf ve sanatkârı olarak kabul etmiyoruz. Bu halkın iradesine yapılmış bir saygısızlıktır. Halkın iradesiyle seçilmiş meşru hükümete karşı girişilen bu kanunsuz kalkışmanın karşısındayız. Her zaman demokrasiden yanayız, hükümetimizin ve milletimizin yanındayız.

Demokrasiye sahip çıkacağız

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle: Türk halkı kendisini gelmiş olduğu noktadan geriye götürecek hiçbir hareketi tasvip etmeyecektir. Demokrasiye karşı yapılmaya çalışılan darbe girişimine karşı bu gece ortaya koyduğu tepkiyle bunu açıkça göstermiştir. Demokrasiye gönülden inanıyor ve destekliyoruz. İş dünyası olarak hükümetimizi destekliyoruz. Demokrasiye zarar verecek hiçbir hareketin sahiplenilmesi ve desteklenmesi ise mümkün değildir. Bu ülkeyi, demokrasiyi ve Cumhuriyeti seviyoruz ve ilelebet de sevip sahip çıkacağız. Gün Türkiye’yi ileriye götürme günüdür.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr