Geçtiğimiz yıllarda İstanbullular'ın ağırlıklı olarak yaz, ancak diğer mevsimlerde de uğrak mekanlarından biri olan Dalya plajı çevresindeki arazi "kiralama" yoluyla eğlence sektöründe faaliyet gösteren bir şirkete devredildi. Bu değişikliğin ardından da kumsal kapatılıp "Kısa bir kış molasından sonra görüşmek üzere.." yazan bir tabela yerleştirildi.
 
MİMARLAR ODASI: HUKUKA AYKIRI

Uzmanlar uygulamanın ilgili yasalara açıkça aykırı olduğunu, kumsallların kamu niteliği taşıyan yerler olduğu, bu nedenle de hiçbir koşulda kamunun kullanımına yasaklanamayacağını söyledi.

Mimarlar Odası Çevresel Etki Değerlendirme(ÇED) Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı uygulamanın Anayasa'ya ve Kıyı Kanununa aykırı olduğunu söyleyerek “Kıyılardan toplumun bütün kesimlerinin ücretsiz ve eşit şekilde yararlanması gerekir" dedi. Bölgenin 1. Derece Doğal Sit Alanı olduğunu vurgulayan Yapıcı "Kıyıya ulaşmak için tek yol olan kamuya ait yol, şahıs parselleri arasında kalmış dahil olsa kapatılamaz. Burada fiili ve kadastral bir yol kapatılıp, el konulmuş. Bu durum hukuka aykırı" diye konuştu.
 
KIYI KANUNU
Kıyılarda uyulması gereken kuralları belirleyen 3621 sayılı Kıyı Kanuna göre “Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz" ifadeleri yer alıyor. Kanunda “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açıktır, Kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir" hükmü de yer alıyor.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr