Gazetemize yönelik operasyonla 9 yazar, çizer ve yöneticimizin alınması ve HDP milletvekillerinin tutuklanmasının ardından olağanüstü toplanan CHP, toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. Bildirgede, “FETÖ üyesi olmak suçlamasıyla yargılanan bir savcı tarafından başlatılan Cumhuriyet gazetesine yönelik hukuksuz ve akıldışı dava bir an önce sona ermelidir. Bu dava, hükümetin yönlendirmesi ve desteğiyle açılan siyasi bir davadır.

İktidar, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle Cumhuriyet gazetesinden adeta öç almaktadır. Tutuklu gazetecilerin tamamı serbest bırakılmalıdır” denildi. Türkiye’nin iyi yönetilmediğinin belirtildiği bildiride, AKP’nin, devletin her kademesine yerleştirdiği FETÖ elemanlarıyla Türkiye’yi bilinçli ve planlı bir şekilde darbe ortamına sürüklediği kaydedildi. Gazi Meclis ve darbeye karşı duran medyanın aldığı ortak tavırla darbe girişiminin başarısız kılındığının belirtildiği bildiride, parlamenter rejimin Türkiye’nin demokrasi güçleri tarafından korunduğu, ancak AKP iktidarının 15 Temmuz’da yaşananlardan hiçbir ders almadığı, toplumsal uzlaşıyı dışladığı, demokratik, laik, sosyal hukuk devleti ilkeleri ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu değerlerine dönük saldırılarını arttırarak sürdürdüğü ifade edildi. Yargının siyasetin güdümü altına alındığının belirtildiği bildiride, “Türkiye, FETÖ ile mücadele bahanesiyle ortaya konan karanlık ve otoriter Saray darbesini yaşamaktadır. Mevcut siyasi durum halkımızın özgürlüğüne ve ülkemizin bekasına yönelik büyük bir tehdit oluşturmaktadır” denildi.

GAZETECİLER SERBEST BIRAKILMALI

Yapılması gerekenlerin sıralandığı bildiride ilk olarak, gazetemize yönelik operasyona ilişkin, “FETÖ üyesi olmak suçlamasıyla yargılanan bir savcı tarafından başlatılan Cumhuriyet gazetesine yönelik hukuksuz ve akıldışı dava bir an önce sona ermelidir. Bu dava, hükümetin yönlendirmesi ve desteğiyle açılan siyasi bir davadır. Siyasi iktidar yalnızca gazetecilik faaliyetleri nedeniyle Cumhuriyet’le yaşıt ve basınımızın simgesi olan Cumhuriyet gazetesinden adeta öç almaktadır. Basına yönelik her türlü baskıya son verilmelidir. Düşünce, ifade ve haber alma özgürlüğünün kullanılmasını engelleyen tüm baskılar ortadan kaldırılmalıdır. Tutuklu gazetecilerin tamamı serbest bırakılmalıdır” denildi.

AYNI HATA TEKRARLANIYOR

Bildiride, AKP’nin, Meclis zemininde ve seçimle gelen temsilciler ile yürütülmesi gereken çözüm sürecini, TBMM’yi hiçe sayarak doğrudan PKK ile pazarlığa girerek yürüttüğü belirtildi. Terör ve şiddet ortamının, parlamentoyu yok sayan bu yöntemin ne kadar yanlış olduğunu kanıtladığının belirtildiği bildiride, “Aynı hatayı tekrarlayan AKP, bugün de Meclis’teki milletvekillerini tutuklatarak teröre hizmet etmektedir. Bu hukuk dışı uygulamaya son verilmelidir” ifadeleri kullanıldı.

TEHDİT, SALDIRI, BASKI BİTSİN

Otoriter rejimin, yurttaşların ifade, toplantı, örgütlenme ve girişim özgürlüklerini kısıtladığı, tüm toplum kesimlerini yoğun bir baskı altına aldığının kaydedildiği bildiride; okullara, üniversitelere, emekçilere, kadınlara, sivil toplum kuruluşlarına, iş dünyasına ve yurttaşların can güvenliğine yönelik tehdit, saldırı, baskıların derhal son bulması istendi.

DEMOKRATİK DİRENME HAKKI

FETÖ, PKK ve IŞİD terör örgütlerine yardım ve yataklık eden Saray ve AKP yöneticilerinin, demokrasiye ve Türkiye’nin bekasına yönelik en büyük tehdit olduğunun savunulduğu bildiride, “Bu tehdit yurttaşlarımıza demokratik direnme hakkını da vermektedir. Vatanını seven, demokrasiye inanan, temel hak ve özgürlükleri savunan her yurttaşımız Cumhuriyetimize yönelen bu büyük tehdidi bertaraf etmek için bir araya gelmelidir” denildi.

SONSUZA KADAR

Diktatörlük kurma çabalarının, özgürlük, hukuk ve demokrasi sevdalısı halk iradesi tarafından yenilgiye uğratılacağının belirtildiği bildiride, Türkiye’yi uçuruma sürükleyenlerin yargıya hesap vereceği kaydedildi. Bildiride, “Ne darbe, ne dikta, yaşasın tam demokrasi! Türkiye Cumhuriyeti, daima ileriye gidecektir. Türkiye’yi böldürmeyeceğiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyeti sonsuza kadar yaşatacağız” ifadeleri ile sona erdi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr