Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri, Başkan Tezcan Karakuş Candan’ın da katıldığı ve 31 Aralık 2014’te yaptıkları basın toplantısıyla, Çubuk Barajı’nda bulunan tarihi Çubuk Gazinosu ve Atatürk’ün evinin atıl bırakılarak yıkımla karşı karşıya kaldığını söylemişti. Kuruluş kısa süre önce, halen sürdürdükleri Kent İzleme Merkezi çalışmaları kapsamında, Çubuk Barajı’nda bulunan Baraj Gazinosu’nun da yıkıldığını tespit etti. Olay, yakın zaman önce yıkımı saptanan ve Atatürk’ün kaldığı Marmara Köşkü vakası ardından gerçekleşmesiyle, akla modern Cumhuriyetin kültürel sembollerine yönelik bir yıkım dalgasının başlatılıp başlatılmadığı sorusunu getirdi.

1937-1938 yıllarında Fransız şehir plancısı, mimar Théodore Leveau tarafından tasarlanan Baraj Gazinosu’nun yıkımı konusunda yazılı açıklama yapan TMMOB Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bu kültürsüzlük ve vandallık nereye kadar? Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulunacağız” ifadesini kullandı. “Yapılı çevremiz yoğun bir tehdit altında, kültürel mirasımız ve Cumhuriyet dönemi mimari eserleri üzerinden yürütülen yok etme girişimlerine, bu kez de Baraj Gazinosu yıkımı eklendi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu üyemiz, Ahmet Soyak’ın yerinde tespit ve fotoğrafları ile ortaya çıkartılan bu durum taammüden bir katliamdır. Bir gece ansızın yıkılan, Havagazı Fabrikası, Su Süzgeci Binası, Etibank Binası, Kumrular İkamet Sitesi ve Atatürk’ün mütevazı çiftlik evi Marmara Köşkü ve Baraj Gazinosu yönetenlerin öfkelerini yapılı çevreden çıkartmalarının son noktasıdır. Yıkılan sadece bina değil, cumhuriyetin özgürlükçü, laik ve modern yaşamının tanık mekânlarıdır.” dedi.

Candan Şöyle devam etti. “”Kadının ve erkeğin bir arada eğlenme, dans etme, insanın suyla, doğayla kurduğu ilişkinin mekânsal karşılığı olan Baraj Gazinosu’nun yıkımını hiç unutmayalım. Yarın dans etmenin, kadın ve erkeğin bir arada eğlenmesinin yasaklanacağı günler Türkiyesi’nin habercisidir bu binanın yıkımı. Yeşillikler içindeki bu baraj da, hemen gazinonun yanında bulunan Atatürk Evi de tehdit altında, biz bu olayın takipçisiyiz.”

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr