OMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof.Dr.Yusuf Demir, Samsun’un Tekkeköy İlçesi'nde bulunan TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde 'Su ve Kuraklık’ konulu konferans verdi. Türkiye’de ciddi anlamda su sorunun olduğunu belirten Prof.Dr.Yusuf Demir, Ege, Akdeniz ve İstanbul Bölgesi’nin kişi başına düşen su miktarının bin metreküpün altına düşmesinden dolayı su fakiri sınırının altına doğru gittiğini söyleyerek, “Türkiye’de son yıllarda ciddi bir su problemimiz var.

'TÜRKİYE HIZLA SU FAKİRİ ALTINA DOĞRU GİDİYOR'

Türkiye’de yanlış bir algı var. Suyun yeterli ve fazla olduğu gibi yanlış bir algı var. Halbuki Türkiye hızla su fakirliğine doğru giden, su sıkıntısı çeken bir ülke konumundadır. Bunu 2007, 2008 ve 2014 yıllarındaki kuraklık problemlerinde gördük. Her geçen gün daha hızlı bir şekilde karşımıza çıkan bir küresel iklim değişimi ve buna bağlı olarak da kuraklık riskiyle karşı karşıya kalıyoruz. Çünkü maalesef ülkemizdeki mevcut sularımızı yeteri kadar doğru kullanamıyoruz. Kişi başına tüketilen su miktarımız çok sınırlı ve dünyada bu noktada bir ülkenin su zengini olabilmesi için toplamda 10 bin metreküp kişi başına suyun olması gerekirken şu anda bizim ülke olarak kişi başına bin 300 metreküp suyumuz var. Eğer bu hızla nüfusumuzun artması devam ederse 20-30 yıl içerisinde bin metreküpün altına düşecek. Bunun anlamı da Türkiye hızlı bir şekilde su fakiri sınırı dediğimiz bin metreküpün altına doğru gidiyor. Hatta bugün özellikle Akdeniz, Ege, Marmara bölgesi ve İstanbul civarını su fakiri sınırına girmiş bir bölge olarak tanımlıyoruz” dedi.

DÜNYA'NIN YÜZDE 30'A YAKINI ÇÖLLEŞECEK

Dünya’nın küresel ısıma ve küresel iklim değişiklikleriyle önümüzdeki 20 yıl içerisinde yüzde 30’una yakınının çölleşmeyle karşı karşıya olacağını ve bu çölleşmede Türkiye’nin de risk grupları içerisinde olacağını belirten Prof. Dr. Yusuf Demir, “Tabi bunu bir de küresel ısınmayla küresel iklimle beraber değerlendirirsek olacakların boyutu biraz daha büyüyor. Çünkü kuraklığı toplumda yanlış algılıyoruz. Kuraklık dediğimizde sanki sadece yağışın olmaması veya yağışın olduğu dönemlerdeki problemler anlıyoruz. Halbuki kuraklık aslında çok yönlüdür. Önümüzdeki 20 yıl içerisinde dünyanın yaklaşık yüzde 30’una yakınının çölleşme riskiyle karşı karşıya olduğunu tahmin ediyoruz. Bu noktada Türkiye’de bu riski en çok taşıyan ülkelerden bir tanesi. Onun için lütfen herkes ihtiyacı olduğu kadar su kullansın” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr