Türkiye en çok sigara tüketen ülkeler sıralamasında 11. sırada. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yalçın Karakoca, ülkemizin “sigara bağımlılığı” konusunda kötü bir karneye sahip olduğunu belirterek “Son 10 yılda yüzde 52 arttı. Sigara tüketimi artışında Pakistan’dan sonra ikinci sıradayız. Maalesef çocuklarımızın yüzde 55’i aileleri tarafından pasif içiciliğe maruz bırakılıyor. Sigara her konuda olduğu gibi çocuk bekleyen kadınların da en büyük düşmanı. Günde 1 sigara, kadının doğurganlığını yüzde 28 azaltıyor” dedi.

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Karakoca, OECD’nin 2015 raporuna göre, Türkiye’nin yüzde 23.8 sigara kullanım oranıyla dünyada 11. sırada yer aldığını ve erkeklerin yüzde 37.3’ü ve kadınların yüzde 10.7’sinin sigara kullandığını kaydetti. Karakoca, her gün sigara içen kişi sayısının 15 milyona yakın olduğunu ifade etti.

Türkiye’de her yıl 120 bin, her gün de 300 kişinin sigaraya bağlı nedenlerle öldüğünün altını çizen Karakoca, pasif içiciliğin daha zararlı olduğunu vurguladı.

“Türkiye’de çalışan nüfusun yüzde 39’u işyerinde pasif içici. İşyerlerinde sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kalarak pasif içici konumunda olan 1 milyonu kadın, 4 milyonu erkek, yaklaşık 5 milyon insan bulunuyor” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr