Düzenlenen yarışmaya, yoğun göçle gelen nüfusun yaşadığı merkez Akdeniz İlçesi'ndeki 7 okuldan yaklaşık 100 öğrenci katıldı. Kompozisyonları jüri üyesi Serkan Özbolat, resimleri ile ressam Tülay Okan değerlendirdi. Yapılan değerlendirmenin ardından Mersin Barosu Hizmet Birimi'ndeki Konferans Salonu'nda ödül töreni düzenlendi. Ödül törenine Baro Başkanı Alpay Antmen, Sokak Çocukları Derneği Başkanı Sebahat Arslan, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Törende konuşan Baro Başkanı Antmen, bu yıl ilk kez yapılan yarışması önümüzdeki yıllarda sürdürerek il geneline yayacaklarını belirterek, "Çocuk işçiliği derken, çocuk işçi olmaz. Baro Çocuk Hakları Komitesi'nde görevli arkadaşlarımız okulları gezerek çocuklara Çocuk Haklarını anlatıyorlar. Çocukların elbette görevleri var ama görevden çocuk hakları var. Çocuklar okuyacak, öğrenecek ileri de toplumumuzu, devletimizi ve bizleri idare edecek. Biz sizlerde bunu istiyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi, 'Yeni nesil öğretmenlerimizin eseri olacak' ama her şeyimizi de gençlerimize emanet ediyoruz. O yüzden çok çalışın" diye konuştu.

Ardından söz alan Sokak Çocukları Derneği Başkanı Arslan ise, çocuk işçiliğin en vahşi emek sömürüsü olduğunu ifade ederek, "Ne yazık ki Türkiye'de çocuklardın okullaşması gerektiği yerde çok ağır koşullarda çalıştığına tanık oluyoruz. Özellikle kentimizde sokaklarda, tarımda, sanayideki çok ağır koşullarda çocuklarımız çalıştırıldığını görüyoruz. Çocukların çalıştırılması, onların hak ve özgürlüklerine aykırıdır. Bu nedenle hem dernek olarak hem de Mersi Barosu ile işbirliği yaparak kentimizde çocuk işçiliğinin azaltılmasını sağladık. Bu konuda bir kamuoyu yaratmak için bu yarışmayı düzenledik. Bu yarışma önümüzdeki dönemde biraz daha geniş kapsamlı olacak" dedi.
Konuşmanın ardından Baro Başkanı Antmen, Sokak Çocukları Derneği Başkanı Arslan ve diğer davetliler resim birinci olan Derya Caymaz, 2'nci olan Saadet Dağdan ve 3'ncü olan Büşra Kaya ile kompozisyon yarışmasında dereceye birinci olan Buse Seçgin, 2'nci olan Öykü Deli ve 3'ncü olan Gökçe Uzun'a ödüllerini verdi.

Yarışmada yaptığı ayakkabı boyacısı resmi ile birinci olan Akdeniz Yeşilçimen Kanuni Ortaokulu öğrencisi 13 yaşındaki Derya Caymaz, sokakta ayakkabı boyacılığı yapan çocuklardan etkilenerek resmi yaptığını kaydederek, "Boyacılık yapan çocuklar daha çok küçük. Onların okuması gerek. Onların çalışmaya gücü yetmez. Onlar sadece okuyup eğlenmeliler" ifadelerini kullandı.
Bu arada tören sonunda yarışmaya katılan tüm çocuklara, Baro ve Sokak Çocukları Derneği tarafından hazırlanan hediye paketler dağıtıldı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr