Şırnak’ın Cizre ilçesinde ardı ardına ortaya çıkan üç evden çıkarılan ceset sayısı arttı. DBP, hastanelerde 82 cenaze bulunduğunu açıkladı. İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın “operasyonlar bitti” açıklaması sonrasında ilçe çevresinde konuşlanan tanklar kışlaya çekildi.

Cizre’de içinde toplam 137 kişinin olduğu üç binanın bulunduğu alanlardan cesetler alınmaya devam ediliyor. Yaklaşık 70 ceset, belediyeye ait cenaze araçları ve ceset torbaları ile alınıp, Şırnak, Mardin ve Şanlıurfa’daki hastanelere götürülmüştü. DBP ise hastanelerde bekletilen cenaze sayısının 82 olduğunu belirtti.

DBP Genel Merkezi’nin yaptığı yazılı açıklamada “Cenazeler, otopsileri yapıldıktan sonra tekrar Cizre’ye gönderilecektir. Şu anda Mardin’de 7, Şanlıurfa’da 26, Şırnak’ta 13 ve Silopi’de 36 olmak üzere toplam 82 cenaze bulunmaktadır. Bu konuda DNA örnekleri Mardin ve Silopi’de alınacak olup ailelerin kriz masası ile irtibata geçerek Mardin ve Silopi’ye gitmeleri çağrısını yineliyoruz. Kimi cenazelerin, kriz masasında bulunan fotoğraflardan teşhisi mümkün durumda olduğundan ailelerin kriz masası ile irtibata geçmeleri önem arz etmektedir” denildi.

Tanklar çekildi

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın önceki gün yaptığı “operasyonlar tamamlandı” açıklamasından sonra, ilçe çevresinde bulunan tankların ve askere ait bazı zırhlıların kışlalarına geri çekildiği öne sürüldü. Ala’nın bu açıklamasından sonra ilçenin içinden geçen Dicle Nehri üzerindeki köprünün korkuluklarına ve bazı sokaklara Türk bayrakları asıldı.

Delilleri siliyorlar

Gazetemize açıklama yapan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, “Bakan operasyon bitti diyor ama Cudi Mahallesi cayır cayır yanıyor. Bunca suç, kanundışı uygulama vardı ve devlet bunun üstünü örtmeye, suç delillerini silmeye çalışıyor diye endişe ediyoruz. Devlet bir açıklama yapmadığı gibi oraya gitmeye çalışan annelere de engel oldu ve bu sabah o binaya gitmek isteyen 20 kadar anneyi gözaltına aldı.” İlçenin birçok yerine Türk bayrağı asılması ile ilgili de konuşan Sarıyıldız “O bayraklar bir fethetme, fetih sembolü olarak dikildiği için insanların reaksiyonu artıyor. Bayrak tamam ama böyle fetih anlayışıyla bayrak asılırsa, insanlarda olumsuz reaksiyon gelişir” dedi.

AİHM’ye başvuru

Bu arada İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, son binada bulunan 25 yaralı ile ilgili olarak, faks yoluyla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) “tedbir talebiyle” başvuru yaptı.

Gazeteciye gözaltı

Cudi ve Sur mahallelerine giden yaralı ailelerini takip eden D Muhabiri Beritan İrlan, “Sokağa çıkma yasağını ihlal ettiği” gerekçesiyle gözaltına alındı. Belediyeye ait ambulansın şoförü Cemal Candoruk’un da, önceki gece geç saatlerde gözaltına alındığı belirtildi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr