CHP'nin İçişleri Bakanı Efkan Ala hakkında verdiği gensoru görüşmesinde partisi adına söz alan İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın sözleri meclisteki tansiyonu yükseltti. AKP'nin PKK ile yaptığı görüşmelere ilişkin konuşan Yarkadaş, İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya dönerek, "Onurunuzla istifa etmeniz için daha kaç insanın ölmesi gerekecek?'' dedi.

''ÇOK KONUŞTU AMA HİÇBİR ŞEY SÖYLEMEDİ''

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan Yarkadaş, Efkan Ala'nın yaptığı konuşmanın ardından, sözlerine ''Sayın Bakan her zaman olduğu gibi çok konuştu ama hiçbir şey söylemedi, zaten bir şey söylemesini de beklemiyordum. Çünkü söyleyebilecek bir şeyi yok'' diyerek başladı. Ala bunun üzerine, oturduğu yerden laf attı. Ala, ''Hiçbir şey anlamamışsın, ben ne yapayım?'' dedi.

'AKP, TERÖRE YARDIM VE YATAKLIK YAPTI'

CHP'li yarkadaş, bunun üzerine Ala'ya ve AKP milletvekillerine dönerek, "Şimdi Sayın Bakan susacak, Mehmet Emin Pencewini'yi dinleyecek. Siz de AKP'nin PKK terörüne nasıl yardım ve yataklık yaptığını, hep birlikte siz de öğreneceksiniz'' diye konuştu.

Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bakın, ne diyor Iraklı Pencewini? Diyor ki: "Kandil'e MİT'in helikopterini götürdüm. Oradan PKK'lı bir yöneticiyi MİT'in denetiminde Oslo'ya taşıdım. Talabani'nin talimatıyla bunları yaptık, Tayyip Erdoğan ve Abdullah Gül de yaptığımız tüm görüşmeleri kameradan izledi. Başka ne diyor? Aynı helikopter daha sonra PKK'lıları geri bıraktı.''

'AKP, PKK'LILARA MŞ VERECEKTİ'

AKP ile PKK arasındaki görüşmeleri Talabani'nin isteği üzerine yürüten Iraklı Pencewini'nin BBC Türkçe'ye verdiği röportajdan bölümler okuyan CHP'li Yarkadaş, sözlerine şöyle devam etti:

"Pencewini, PKK'lıların tamamına af getirecektik... Öcalan'ı da Mandela gibi evine götürecektik; evinde gazeteciler, siyasetçiler, sanatçılar ziyaret edecekti." diyor. Sonra devam ediyor; PKK'lı 70 kişiye de Türkiye Cumhuriyeti devleti maaş bağlayacaktı. Yani Sayın Bakan PKK'lılara maaş verip, onları helikopterle dolaştırıp, PKK'ya yardım ve yataklık yapacaktı. Bitiyor mu? Bitmiyor.''

''MİT MÜSTEŞARI PKK'YA KATILACAKMIŞ''

Bu sırada AKP'li milletvekilleri sıra kapaklarına vurarak, Yarkadaş'ı protesto etti. Aralarında eski Bakan Beşir Atalay'ın da olduğu AKP'liler, CHP'li vekile tepki gösterdi. Yarkadaş ise konuşmasına şöyle devam etti:

''Sayın bakanın üyesi olduğu Hükûmet, MİT Müsteşarı Emre Taner'e (Bu işle ilgilen) diyor . Emre Taner Mehmet Emin Pencewini'ye görüşmeler sırasında (Eğer ben bu işi çözemezsem, silahı alır PKK'yla birlikte dağa çıkarım) ifadesini kullanıyor. İşte, AKP budur...''

''AKP TERÖRÜ BİTİREMEZ...''

AKP'li İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın terörün çözümüne ilişkin hiçbir adım atamayacağını da belirten Yarkadaş, AKP'li bakanın istifa etmesi gerektiğini belirtti. Yarkadaş, şöyle konuştu:

"Bugün Bakan Ala'dan, teröre ilişkin soruların cevaplarını bekledik, Bakan bu soruların cevaplarını veremez. Neden veremez? Çünkü 10 Ekim katliamı, Ankara katliamı, Suruç katliamı hepimizin gözlerinin önünde yaşandı. Sayın Bakan istifa etmemek için, hâlâ Sayın Genel Başkanımızın bir sözü üzerinden kendine meşruiyet yaratmaya çalışıyor. Sayın Bakan, kaç kişinin ölmesi gerekir sizin onurlu bir şekilde istifa etmeniz için? Daha kaç katliam bekleyeceksiniz? Kaç annenin gözyaşları akacak bu ülkede?''

'HEMEN İSTİFA EDİN'

Yarkadaş'ın bu sözleri üzerine CHP'li vekiller alkışlarla destek verdi, AKP'liler ise tepki gösterdi. Yarkadaş, bu sırada Bakan Ala'ya dönerek, "Lütfen, onurunuzla artık istifa edin ve bu ülkede kanın dökülmesinden vazgeçin.'' dedi. Bakan Ala da yerinden laf atttı. Ala, "Kaç seçim kaybedeceksiniz istifa için?'' tepkisini gösterdi.

'PKK İLE İŞ TUTTUNUZ''

Yarkadaş, konuşmasını "O kanla iktidarınızı ayakta tutamazsınız. Pencewini'nin sözleri burada, işte burada, bugüne kadar AKP'den hiç kimse bu sözleri yalanlayamadı. AKP, Öcalan'la ve PKK'yla birlikte iş tutuyor, bu kadar basit'' şeklinde bitirdi.

GERİLİM YÜKSELİNCE ARA VERİLDİ

Yarkadaş'ın konuşması sonrası meclisteki tansiyon yeniden yükseldi. AKP adına söz alan Grup Başkanvekili Bülent Turan, "Partimizi terörle bir arada göstermek alçaklıktır'' deyince, Yarkadaş elinde tuttuğu röportajın kupürünü AKP'lilere göstererek, "Alçaklık işte budur, burada yapılanlardır'' dedi. Gerilimin yükselmesi üzerine, oturuma ara verildi.

O SÖZLERİ BAŞBAKAN'A DA SORDU

Öte yandan, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Iraklı siyasetçi Mehmet Emin Pencewini'nin sözlerini Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da sordu. Yarkadaş, Ahmet Davutoğlu'nun cevap vermesi istemiyle hazırladığı önergede, Başbakan'ın BBC'de yer alan röportajdaki iddiaları yanıtlanmasını istedi. CHP'li vekil, "PKK'lılara maaş verecek miydiniz?'' sorusunu yöneltti.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr