CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu Meclis'e Başbakan Binali Yıldıırm'ın yanıtlaması ismiyle soru önergesi verdi. İşte önergenin detayları...

100 gündür özgürlüklerinden mahrum olan Akın Atalay, Bülent Utku, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Güray Öz, Hakan Kara, Turhan Günay, Musa Kart, Önder Çelik ve Mustafa Kemal Güngör ile ilgili olarak, soruşturma konusu, suçun ağırlığı ve öneminin dikkate alındığı belirtilirken, adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı, suçların sabit görülmesi halinde verilmesi muhtemel ceza veya güvenlik tedbiri ile tutuklama tedbirinin ölçülü olduğu, tutukluluk halinin sonlandırılmasını gerektirecek nitelikte yeni bir delilin bulunmadığı ileri sürülmekte olup, 100 gündür özgürlüklerinden mahrum olan Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarları iddianamenin bir an önce hazırlanmasını ve yargılama sürecinin başlamasını talep etmektedir.

Freedom House ‘Dünyada Özgürlükler’ Raporuna göre, 7 puan üzerinden hesaplanan özgürlük reytinginde Türkiye siyasi haklar ve sivil özgürlüklerde sınıfta kalmış, 10 yılda özgürlüklerin en çok gerilediği ikinci ülke konumuna gelmiştir. İlk sırada ise Orta Afrika Cumhuriyeti yer almaktadır.

Bu bağlamda;

1.    100 gündür özgürlüklerinden mahrum olan Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlara, "süreli yayınları" takip etme yasağı getirilmesinin sebebi nedir?

2.    Süreli yayınlara getirilen yasak bir an önce kaldırılacak mıdır?

3.    100 gündür özgürlüklerinden mahrum olan Silivri Cezaevi'nde tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi yönetici ve yazarlara mektup alma - yollama yasağının "keyfi" bir biçimde uygulandığı iddiası doğru mudur?

4.    İddia doğru ise, bu "keyfi uygulama" bir an önce kaldırılacak mıdır?

5.    Yapılan bu "keyfi uygulamalar" ile ilgili olarak Adalet Bakanı kamuoyuna açıklama yapacak mıdır?

6.    Mektup alma - yollama KHK kapsamına girmediği halde, tutukların bu temel hakkının, "keyfi uygulama" ile daha fazla ihlal edilmemesi için Adalet Bakanlığı gerekli işlemleri yapacak mıdır?

7.    2014 - 2017 yılları arasında yıllar bazında 12 Şubat tarihi itibariyle toplam kaç gazeteci gözaltına alınmış, kaçı tutuklanmıştır?​

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr