CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Başbakanlığın akademisyen ihraçlarına ilişkin listelerdeki isimlerin az olması durumunda, rektörlere “Neden listeler bu kadar az” baskısı yaptığını belirterek “Rektörler baskı üzerine isimleri kat kat artırdı” dedi. Karabıyık, bazı rektörlerin de “tükürdüğünü yalamamak için”, YÖK’ün uyarılarına karşın göreve iade yoluna gitmediğini dile getirdi. CHP’nin ihraç edilen akademisyenlerin mağdur olmaması için kurulan çalışma grubunda bulunan Karabıyık, ağustos ayından beri akademisyenler için çalışma yürütüldüğünü söyledi. Rektörlerle de YÖK’le de sürekli temas halinde olduğunu dile getiren Karabıyık, Başbakanlık’ın ihraçları ve açığa almaları tamamen rektörlerin inisiyatifine bıraktığını belirterek, “Kimi rektörlere isim sorduğumuz da ‘Açığa aldık veya ihraç ettik, nedeni de şu’ dahi diyemiyor” dedi.

Niye bu kadar az?

Rektörlerin ilk yaptıkları listeyi Başbakanlık’ın az bulduğunu ve rektörlere “Neden listeler bu kadar az” baskısı yaptığını anlatan Karabıyık, “Rektörler de listelerdeki isimleri katlayarak artırdı. Önüne geleni FETÖ’cü diye içeri aldı. Suçlu olanlar elbette var, ancak çoğunluğunda ne ByLock, ne Bank Asya ne başka bir şey... Hiçbir neden yok. Suç şüphesi varsa açığa alırsın, ispatlanırsa ihraç edersin. Ama burada eski rektörlük seçiminde husumeti olanlar dahi listede yer alıyor. Çoğu rektör nedensiz görevden alıyor, sonra da tükürdüğünü yalamamak için açığa alınanları, ispat edilmiş suçu olmadığı halde aylarca göreve iade etmiyor” dedi.

'YÖK’ün itirazı var’

YÖK’ün tüm yetkilerin rektörlere verilmesi nedeniyle ihraçlar konusunda hiçbir yetkisinin olmadığını belirten Karabıyık, “YÖK’e örnekler gösteriyoruz, rektöre soruyor. Rektör net yanıt vermiyor. YÖK de yetkisiz olduğu için bir şey yapamıyor” dedi. YÖK Başkanı’nın rektörlere, “Açıkta bekleyenleri bekletmeyin, suçu varsa ihraç edin, yoksa göreve iade edin” diye en az üç kez uyardığını, kendisinin de bildiğini söyleyen Karabıyık, “İspatlananlar kabulümüz, ancak suçu ispatlanmayanlar aylarca şüphe üzerine bekletiliyorsa, nedeniyle ilgili YÖK’e dahi açıklama yapılamıyorsa orada kırılma noktası başlıyor” diye konuştu.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr