Geçtiğimiz  Ekim ayında tarihi Kapalıçarşı’da ardı ardına kapanan dükkân sayısının 600’e yaklaşmasını ve yeni yılda bu sayının 1500’e ulaşması endişesini Başbakan Binali Yıldırım'a yönelttiği yazılı soru önergesi ile Meclis gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından verilen cevabı kamuoyu ile paylaştı.

Verilen yanıtın, cevaplanması istenen sorulara açıklık getirici nitelikte olmadığını belirten CHP Milletvekili Didem Engin "Gelen yanıtta da anlaşılıyor ki gerek Kapalıçarşı esnafı ve İstanbul esnafının gerekse de ülke genelinde ekmek parasını kazanma derdinde olan esnaflarımızın içinde bulunduğu darboğaz ve yaşamakta oldukları acil ekonomik sorunlar AKP'nin gündemine girmemiş" dedi.

2016 yılında içte ve dışta yaşanan gelişmeler sonucunda turizmin olumsuz etkilendiğini, İstanbul'un en eski ve tarihi ticaret merkezlerinden olan Kapalıçarşı başta olmak üzere tüm esnafların  ciddi bir ekonomik darboğaza girdiğini belirten Didem Engin,  Ekim ayı içerisinde Başbakan Binali Yıldırım'a, Kapalıçarşı’da kapanan dükkân sayısı, Kapalıçarşı özelinde kapanan dükkânların kepenk indirme gerekçesi, bu konunun araştırılarak krizin boyutlarının daha da büyümesinin önüne geçilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan bir çalışma olup olmadığını, yaşanan ekonomik sorunların kalıcı hale gelmemesi ve 2016 yılında yaşanan turizm krizinin gelecek yıllarda da devam etmemesi için AKP Hükümeti’nce alınan önlemleri ve Kapalıçarşı esnafı gibi ekonomik darboğaza girmiş olan esnaflarımıza destek olmak ve ekonomiyi canlandırmak için Hükümet tarafından başlatılan çalışmaları sormuş, konunun takipçisi olacağını belirtmişti.

AKP ESNAFIN PERİŞAN HALİNİ GÖRMEZDEN GELİYOR

Verilen yanıtı değerlendiren Didem Engin soru önergesine verilen yanıtta "Kapalıçarşı' kelimesinin hiç geçmiyor olmasının, Kapalıçarşı esnafının çektiği sıkıntıların ve yaşanan ekonomik zorlukların AKP'nin ilgi alanına henüz girmemiş olduğunun göstergesi olduğunu belirtti.
“Gelen yanıtta makine, ekipman ve demirbaş alımlarında verilen kredi imkânları ile deprem, heyelan, sel afetleri ve terör olaylarına maruz kalan esnaf ve sanatkârlara verilen kredi imkânlarından ve esnaflara verilen genel desteklerden bahsedilmekte, sorular genel ifadelerle geçiştirilmekte ancak bugün esnaflarımızın içinde bulundukları darboğaza ve güncel ekonomik sorunlara yönelik acil önlem alınacağına dair hiçbir ibare yer almamaktadır” diyen Didem Engin, yanıtın ciddiyetten ve konunun önemini kavramaktan uzak olduğunu belirtti.
Didem Engin, " Esnaf ve sanatkârlarımız, ülkemizin ve ekonomimizin belkemiğidir. Esnafa sahip çıkılmazsa mevcut daralma artarak devam edecektir. İstanbul'da sokak sokak geziyoruz, herkes aynı dertten şikayetçi. Vatandaşın derdi başkanlık sistemi değil, ekmek kavgası. Hükümet bir an evvel gerçekçi ve kapsamlı çözüm yolları ile esnafın ve sanatkârın sorunlarına çare üretmeli" dedi.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr